Druh operace

Pane doktore, od dětství nosím brýle na dálku. Vzhledem k tomu, že současné brýle jsou poněkud nákladnou záležitostí. Uvažuji o laserové operaci. Laserových operací je několik typů. Která by byla pro mě vhodná ? Pokud bych si nechal dioptrie třeba 2,0 na obě oči, byl by zákrok lejzru kratší ? -(časově)...... od 18 let nosim TLT-d. V sóučasné době nosím od 2007 pak - TLT SKLA plus titanové obruby..... z důvodu víc jak 6 dioptrii. Astigmatismus -a cylindry cca 2 Mám nějakou šanci na změnu? Děkuju za vaši odpověď Zbyněk

Odpověď odborníka:

Bohužel ani neuvádíte, zda jsou dioptrie plusové či mínusové, což je zde stěžejní informace. V první řadě, zda je pro Vás laserový zákrok vůbec vhodný, je možné posoudit až po podrobném vyšetření. Je třeba zhodnotit zejména stav rohovek.
Pokud je vada mínusová, tak bych doporučil femto Lasik. Ovšem je tu možnost, že Vaše rohovka nebude na odstranění kompletní vady dostatečně silná. Co se týče časové náročnosti, tak při ponechání dvou dioptrií je časový rozdíl naprosto zanedbatelný. Ovšem z popisu se domnívám, že dioptrie jsou spíše plusové a v takovém případě Vám žádný laserový zákrok nedoporučuji a spíše bych nabídl implantaci fakické čočky.
Pokud si znaménkem dioptrií nejste jist, tak se podívejte na brýle...čočka, která je nejtlustší v centru je plusová, a když je nejsilnější okraj, pak je mínusová.
Metoda k odstranění dioptrické vady se najde v dnešní době již skoro pro každého. Pouze několik jedinců má až tak nevhodnou anatomii oka a je pak bezpečnější jim ponechat brýle či kontaktní čočky.
Abyste dostal naprosto konkrétní odpověď, tak je třeba podstoupit vyšetření na některém z pracovišť, kde se tyto zákroky provádí.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: