Dsdna protilátky

Dobrý den, paní doktorko. Předem bych Vám chtěla poděkovat za odpovězení mého dotazu ohledně lymeské boreliozy. Zapomněla jsem ještě dodat, že mi v květnu byla odebrána krev na protilátky, jelikož mám již 3 roky kožní sklerodermii. Ve výsledcích přišlo, že mám mírně zvýšené dsdna protilátky. Jak jsem již psala, mám problém jedině s přeskakováním srdce, ale při vyšetření EKG mi nebylo nic zjištěno, prý mám vše v pořádku. Pan primář mi říkal, že se nemusím ničeho bát, že ty zvýšené dsdna protilátky můžou být laboratorní chyba, že to nemusí hned něco znamenat - kort když nemám žádnou subjektivní problematiku. Protilátky mi totiž brali už před rokem a všechny jsem měla v normě. Někde jsem četla, že zvýšené dsdna jsou i u nádorových onemocnění - samozřejmě se bojím, že zrovna já mám kvůli rakovině protilátky zvýšené. Někde jsem zase četla, že je mají zvýšené i zdraví lidé. Nemáte s tím, paní doktorko, zkušenosti? Za dva měsíce jdu na odběr znovu, zda se protilátky nezvyšují - už teď mám z toho hrůzu a přemýšlím nad nejhorším. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšetření hladiny protilátek je vždy potřeba hodnotit s celkovým laboratorním nálzem /krevní obrazem, sedimantací, CRP, hladinou imunoglobulinů/ a s klinickým stavem pacienta. Pouze izolované mírné zvýšení anti ds Dna, nemusí rozhodně znamenat nějaké konkrétní onemocněí. Často mírně zvýšené protilátky zachycujeme u pacientů s dobíhající infekcí,

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: