Duomox 1000 v těhotenství

Dobrý den, mám srdeční vadu a při každém zákroku s krví (např. dentální hygiena) musím mít antibiotika kvůli prevenci endokarditidy. 2 hodiny před každým takovým výkonem musím sníst dvě tabletky duomox 1000 naráz. Nyní jsem ve 14 týdnu těhotenství. Kardiolog mi na to nedokázal odpovědět a v letáku duomoxu je, že to mám konzultovat s lékařem, zda je pro mě lék vhodný. Nemůže tato dávka antibiotika (2 tablety najednou) ohrozit těhotenství? Děkuji za vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Pavlo. Nebezpečí, že byste měla infekční endokarditidu, pokud byste si antibiotika jako prevenci nevzala, by bylo pro plod mnohem větší. Antibiotika penicilinové řady nejsou v těhotenství kontraindikována, čili se smí užít. Ovšem nejsem si jistá, zda dentální hygiena spadá pod ony rizikové výkony, myslím si totiž, že ne. Spíše uvažte, zda je opravdu nutné, abyste takovéto zákroky v těhotenství podstupovala. Odpadne stres z toho, co by se mohlo stát, pokud antibiotika nevezmete, a taktéž z toho, zda nemohou dítěti škodit. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: