Duomox1000

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat ,sestra dostala 7.1. ATB na zánět průdušek,má o víkendu odjet na chatu a doporučené dávkování má 1 tbl. po 12 hodinách.Od včerejška si bere za den 4 tbl a v pátek před chatou si jich chce vzít 6 aby si to nemusela kontrolovat a brát ,no taky z toho důvodu aby pořádně zapila své narozeniny.Nechce si to nechat vymluvit ,co se může stát po takovém množství léků naráz ?nauzea,mdloba?v příbalovém letáku toho o tom moc není .Děkuji za odpoved a hezký večer.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jak správně usuzujete, sestřin postup je opravdu hodně hloupý - nejde ani tak o to, že by hrozily nežádoucí účinky léku (Duomoxu se "snese" hodně a bývá tolerován dobře), ale spíše o to, že takto nedoléčí řádně infekci, pro kterou byly léky nasazeny a riskuje zhoršení - zvláště, pokud v době rekonvalescence z infekce plánuje větší konzumaci alkoholu... Jako rozumnější by mi přišlo kontaktovat ošetřujícího lékaře a domluvit se, zda je nutné léky ještě brát (obvyklá doba léčby zánětu dýchacích cest daným typem antibiotika je 7-10 dnů, takže už to může být dostatečně dlouho...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
I na zánět průdušek platí homeopatika
Články: I na zánět průdušek platí homeopatika
Záněty průdušek a kašel...
Jednoduché cviky pro zmírnění bolesti kolenních kloubů
Články: Jednoduché cviky pro zmírnění bolesti kolenních kloubů
Pravidelný pohyb svědčí...
Tenisový loket
Články: Tenisový loket
Tenisový loket...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Top 10 mýtů o rakovině
Články: Top 10 mýtů o rakovině
V průběhu let se na...
Sádlo je (opět) zdravé
Články: Sádlo je (opět) zdravé
Není to poprvé, kdy vědci...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: