Duševní vyčerpání či migréna

  • Dotaz od: Petr Omáčka
  • Publikováno: 21.7.2016
  • uLékaře.cz

Vážený pane doktore, v posledních letech se u mě objevují určité duševní stavy. Návštěvu lékaře zatím považuji za zbytečnou, ale nepodařilo se mi dle symptomů vyhledat, o co by se mohlo jednat. Můj tip je duševní vyčerpání, ačkoliv některé symptomy jsou shodné s migrénou. Vše začne velmi lehkou spíše ostrou bolestí, která ovšem dle mého pocitu postihne zhruba celý nervový systém mozku, resp. konc. mozku (sevře nervy). V důsledku toho samozřejmě nejsem schopen po čas záchvatu koukat nebo cokoliv dělat (tělesná slabost). Záchvatů jsem měl několik, ale pocení se objevilo jen dvakrát. Během záchvatu mi vadí jenom koukat, ne světlo, pokud není ostré. Někdy dojde ke zvracení, po kterém následuje okamžitá výrazná úleva. Správně je to popsáno asi jako duševní paralýza vlivem nějaké bolesti nebolesti (takřka mě nic nebolí) – asi tím vyčerpáním. Mžitky nemívám. Nejsem schopen měřit své duševní či tělesné síly, ale obvykle se záchvaty objeví v době, kterou si spojuji s vetší duševní zátěží – moc spánku, moc práce (pracuji s PC a žiji sám, takže se starám naprosto o vše, co je potřeba k životu, v jednom), moc odpočinku, stresy, šoky, pohybové aktivity (lehce posiluji a občas běhám), … Celý záchvat trvá vždy kolem 4 hodin. Někdy poškozený duševní stav (ostré zabolení na spánkové kosti, sevření určité neurální oblasti dozvukem bolesti) vytrvá až další 2 dny, ale to už bez zásadního dopadu na výkonnost atp. V podstatě si stačí odpočinout pár hodin nebo se pár hodin vyspat a vše je ok. V mladí (kolem 12 roku, dnes je mi skoro 30, záležitost trvala odhaduji 6–12 měsíců) jsem míval migrény, ale řekl bych, že toto je něco jiného, pokud se nejedná o jiný typ. Bolesti nejsou vůbec silné, těžké, nevadí mi světlo a celková rekonvalescence po záchvatu včetně poražení samotného průběhu není tak náročná (dlouhá) a nepříjemná (svíjení se bolestmi, nutnost se vyzvracet – bez vyzvracení nedojde k úpravě stavu, světloplachost). Máte pro mě nějaké tipy?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, potíže jistě můžete považovat za potíže duševního rázu, nicméně neurologické vyšetření bych považovala za vhodné k vyloučení možného ložiskového postižení.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Močové kameny
Články: Močové kameny
Močové kameny, urolitiáza...
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Odstranění klíštěte v deseti krocích
Články: Odstranění klíštěte v deseti krocích
Správné odstranění klíštěte...
Revmatologické vyšetření
Články: Revmatologické vyšetření
Revmatologické vyšetření je...
Průjem
Články: Průjem
Průjmem nazýváme časté...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak poznat kuřáka? Podle kašle!
Články: Jak poznat kuřáka? Podle kašle!
Kuřácký kašel je nepříjemný...
Kdy a kde se nechat očkovat proti žloutence A a B
Články: Kdy a kde se nechat očkovat proti žloutence A a B
Jedním z nejčastějších...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: