Důsledky boreliozy

Dobrý den, minulý rok /asi v květnu/jsem byl infikován boreliozou /zimnice při 30 stupních/. Na obvodním jsem si vynutil krevní odběr. Výsledek podle něho byl negativní, ale když jsem se nedal odbýt, zavolal sestru a najednou byl pozitivní. Dostal jsem honem 50 ks prášků a hned užívat. Po vybrání prášků byl udělán kontrolní odběr a výsledek- je to na hranici. Prý ji mám, ale v normě. Pak byl dělán další odběr, se stejným výsledkem. Teprve v říjnu byl nález negativní. Můj dotaz- po nějaké době se objevily divné příznaky :nejistá chůze, třes nohou / jako bych plaval po chodníku/, občas se zamotá hlava a nejhorší únava. 4 km a mě docházejí síly. Na zahrádce 3-4 hodiny a jsem vyřízen. A letos v březnu , takřka přes noc - oteklé koleno a bolest. Místo chůze, pajdání. Jeden ortopéd - žádná voda, žádná krev - 12x. Po změně ortopéda ihned voda v koleně. Schody jsou pro mě kalvárií. Vstávání ze záchodu, to je problém. Všichni doktoři mě uklidňují tím, že mě už není 19 let a tak to lepší nebude. Já mám ale obavy, zdali to nejsou druhotné příznaky té borky. Byl jsem infikován již několikrát, ale vždy to skončilo bez následků. Ale oni mají pravdu, bylo mě podstatně méně. Klíšťata mě milují- rekord 42 přisátých za sezonu, letos jen 7.Děkuji za odpověď Mirek.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, doporučoval bych znovu kontrolu protilátek. Mohlo by se totiž opravdu jednat o sekundární příznaky borreliozy. Hezký den!

MUDr. Martin Kaláb
MUDr. Martin Kaláb

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Stomatologická klinika 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: