Dušnost

Často se zadýchávám.jen při malém pohybu jsem dost udýchana... měla jsem pocit,že mám v sobě málo kyslíku,musela jsem se vždy i zhluboka nadýchnout.Byla jsem dříve dost silná kuchařka.Na RTG plíce v pořádku,spirometrie také, krevní plyny PCO2 kor.na TT ...4,56, PO2 kor.na TT.....9,67,HCO3 aktuální ...21,8, Buffer base....44,2,ostatní hodnoty v normě. Byl mě předepsaný combair. Mám pocit, že mi moc nepomáhá,možná jen,že už nemám pocit hlubokého nádechu. Cítím,jak mám plíce jak ve svěráku,takový tlak na hrudi. Byla mi zjištěna polyneuropatie,brní mě ruce a nohy mám těžký,někdy pocity mírné závratě,né točení hlavy.Myslela jsem si, že to může být tím,ale byla jsem na CT břicha s kontrastní látkou,byla mi zjištěna stenoza jater. Když mě píchala sestra kontrastní látku,cítila jsem velké zahřátí,což mě upozorňovala předem ...ale co mě docela zarazilo,že po pichnutí té látky jsem na chvíli cítila velkou úlevu na hrudi,neměla jsem pocit takového tlaku sevření.Napadlo mě, že se říká,že teplo roztahuje cévy..Myslíte si, že by mohl být problém v cévách? Na hrudi mám červenou kůži už delší dobu,jako spálení od sluníčka,někdy se to více rozšíří ke krku,nesvědí to,myslím si jestli to nemá nějakou souvislost s cévami......Na krčních tepnech mě byly zjišteny ultrazvukem mírné aterosklerotické pláty, píská mě v uších...léčím se na deficit buněčné imunity,už 15 let,mám zvýšený cholesterol...Když jsem to řekla mému obvodnímu doktorovi nemá zájem to řešit a posílá mě psychiatrovi. Neurolog mu písemně doporučil hledat příčinu polyneuropatie, to taky odmítnul.Nevím kam bych se měla obrátit.

Odpověď odborníka:

Jitko, dušnost nemusí být pouze příčinu v plicích, plíce Vám byly dostatečně vyšetřeny, tam tedy zřejmě problém nebude, neudáváte, zda jste byla vyšetřena také na Kardiologii, jistě by bylo vhodné provedení EKG, zátěžového EKG a vyšetření ECHO.
Co se týče polyneuropatie, léčíte se s cukrovkou, resp. znáte přesnou hodnotu Vašeho krevního cukru? Pijete v nadměrné míře alkohol, trpíte nějakou autoimunitní chorobou? Zkuste užívat vitaminy skupiny B a Magnesium, mohlo by to pomoci. S pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x