Dušnost

Mam problémy s dušnosti. Byla jsem na testech a nerozumím zprávě můžete mi ji prosím přeložit ? Test BHR spo2 99...98...99% P 86...99...82. IOS test metacholinem PC20mgml do PD 7,654mg s max poklesem FE vl o 7% po salbutamolu 400ug nesignifikantni změna. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Salbutamol je lék na rozšíření průdušek, pokud je po něm nesignifikantní změna, tedy že nezabere a neúčinkuje...a to protože není přítomné astma...u astmatika který trpí stahováním průdušek by byla reakce na salbutamol mnohem větší, tedy signifikantní...tedy vaše dušnost nejspíše není způsobena astmatem...je potřeba další odborné vyšetření interní či kardiologické, odběry krve, tlak, rtg plic...je nutno vyloučit hlavně srdeční onemocnění, chudokrevnost a trombosu, respektive někdy člověk prodělá mírnou či lehkou plicní embolii, s třeba jen nepatrnými příznaky, takže si toho skoro sám ani nevšimne...toto vše je potřeba vyloučit aby se dušnost pro nepoznanou příčinu nezhoršovala.

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: