Dušnost

Dobrý den, Prosím o radu. Je mi 65 let, donedávna silný kuřák. Léčím se na plicním s chronickou bronchitidou. Nedávno se objevily problémy, dušnost související s fyzickou námahou, lékař mi diagnostikoval zánět průdušek, tlak v pořádku, dobral jsem atb, beru erdomed, ale bez výraznějšího zlepšení. V noci se problémy zhoršují, nemohu se zhluboka nadechnout, je mi zle, nemohu se hýbat, každy pohyb problémy zhoršuje. Neměl bych se nechat vyšetřit na kardiologii? Nemůže se jednat o CHOPN? Nechci situaci podcenil. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milane, jako letitý silný ex-kuřák je dobře, že nepodceňujete svoje příznaky. Příznaky, které popisujete mohou být zapříčiněny chronickým zánětem průdušek, v podstatě lze říct, že chronická bronchitida a CHOPN jsou jedna a ta sama diagnostická jednotka, která je zapříčiněna v první řadě kouřením. Kouření ale je jedním z hlavních rizikových faktorů kardiovaskulárních nemocí, ne jenom vysokého tlaku, ale především aterosklerózy, která vede ke zužování tepen a může vyústit v ischemickou chorobu srdce, tepen dolních končetin či tepen mozku, které pak můžou vyústit v infarkt myokardu či CMP. Zejména vzhledem k Vaším příznakům je potřeba, aby jste velice časně vyhledal kardiologa, který musí vyloučit ICHS, která se může projevovat dušností, bolestmi na hrudi v případě angíny pectoris. Provede ECHO (ultrazvuk srdce), ergometrii (zátěžové vyšetření srdce) atd. Určitě je vhodné zachovat i pravidelnou dispenzární péči plicního lekáře. Co se Erdomedu týče, je to nejlepší komplexně na průdušky působící lék, který Vám plicní lékař mohl nabídnout, v jeho podávání by jsem určitě pokračovala nadále. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: