Dušnost

Dobrý den, ve dvanácti letech jsem prodělala zápal plic.Necelých čtrnáct dní na to jsem prodělala operaci slepého střeva, kdy po probuzení z narkózy jsem trpěla silnou dušností, nemohla jsem se pořádně z hluboka nadechnout, sípala jsem a kašlala - během několika minut toto ustalo - nejsem si vědoma toho, že by tomu zklidnění nějak napomohli lékaři nějakou injekcí. Zhruba za půl roku se dušnost opakovala,ale již méně intenzivněji - navštívila jsem pohotovost, kde mě vyšetřili a napsali mi sprej na zmírnění obtíží Berotec, který okamžitě zabral a doporučili mi návštěvu alergologa. Během dospívání mé obtíže ustávaly. Nyní navštěvuji alergologa, který mě pravidelně kontroluje. Poslední testy na různé typy alergií jsem měla negativní, teké spirometrie byla v pořádku.Přez to se mě během roku (nezávisle na ročním období) stane,že mám potíže s dácháním. Nevím, zda to má spojitost,ale v posledních několika případech mě tyto dýchací obtíže přepadnou při střevních potížích, kdy mám křeče v břiše a tzv. běhavku. Dušnost se projevuje tak, že cítím zvláštní šimrání a mravenčení ve středu hrudníku, které je stále intenzivnější, poté se mi začně obtížně dýchat a sípu jak při výdechu,tak při nádechu. Postupem času jsem se tento stav naučila zvládat dechovým cvičením, kdy se mi většinou do půl hodiny výrazně uleví, začnu mít nutkání na kašel, cítím se zahleněná. Po pár odkašláních se mi uleví a vše je v pořádku. nikdy se mi nestalo, že by se dušnost opakovala vícekrát za sebou,pouze občas se mi stává,že ještě během druhéfo dne od dušnosti cítím slabou bolest,spíše mravenčení na průduškách. Prosím o Váš názor, čím tento stav může být způsoben, když veškerá vyšetření jsou v pořádku. Můj alergolog mi neustále pouze předepisuje xizal a Berogual. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tyto obtíže, které popisujete, jsou typický příklad astmatického záchvatu. Takže jste astmatik a váš lékař vás i tak léčí. Ale kromě léků na rozšíření průdušek byste měla inhalovat i protizánětlivé léky, které působí preventivně. To, že se záchvat objeví v souvislosti s průjmem je známkou toho, že ten průjem byl vyvolán nějakou alergizující potravinou, která současně vyvolá i astma. Zkuste si psát, co všechno jste snědla, když se tyto obtíže vyskytly.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: