Dušnost

Dobry den v posledni dobe mam problem s dušností, hlavne v noci se pravidelně budím po několika hodinách spánku s tím, že se mi špatně dýchá a nemůžu se pořádně nadechnout. Mám někdy i pocit špatného polykání, mám odběry na myastenii, které jsou negativní, echo srdce a ekg také v pořádku. Navštívila jsem i psychiatra, dostala jsem antidepresiva Elicea a Rivotril- usnu vždy dobře, jen mne tyto stavy za krátkou dobu vzbudí. Teď už to trvá více, jak dva týdny. Každou noc s tím pak přichází i panika a strach, někdy ten pocit špatného nádechu trvá i celý den. Prý je to všechno psychsomatické - léky užívám asi 14 dni a zatím žídné zlepšení. Můžete mi, prosím, poradit. Děkuji, svity.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Světlano. Dušnost u ženy ve Vašem věku může m´ít několik příčin- anémie ( je nutno vyšetřit krevní obraz, pokuď nebyl), dále bronchiální astma ( je třeba vyšetřit snímek plic a spiromertické vyšetření - v plicní ambulanci). Taky potíže mohou plynout z postižení páteře. Nechte si taky dovyšetřit hladinu hořčíku v tělě- pokuď tak nebylo učiněno, zda nemáte hypomagnezémii. Co se týče anxiolytické léčby - první učinky této léčby se dostavují až po prvním měsíci léčby, proto Rivotril a Eliceu nevysazujte. A léčba musí být dlouhodobá.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
přesně takto mi začalo astma.. | Od: tomm | 17.5.2014 07:26
dušnost v noci, buzení nejvíce kolem 3 hodiny ranní, přes den pocit ohrožení, přestal jsem jezdit po mnoha letech bezproblémového ježdění metrem, byl jsme na pohotovostech, u plicařů, i výsledky dechové jsme měl na hraně, po nasazení, kortikoidů se to stabilizovalo, ale až asi 3tí plicař mě skutečně začal léčit... ostatní jen meditovali.. stejně jako na pohotovostech jim stačilo na můj dotaz máte astma nemám, což jsme neměl, nebo nevěděl..nebudu si ho ordinovat sám.. již to neřešili..mám to spojeno s refluxem jícnu, proto se mi a může i jiným špatně polykat toto navozuje stres, pocit ohrožení, taky mi řikali že to je psychický, byl to nesmysl, ...pocit ohrožení i dech se u mě podařilo dostat do normálního života, znamenalo to léky na reflux, helicid a prokinetika, po požití prokinetik, (měl by předepsat gastroenteorolog, toho to nenapadlo pořád dumal co to je, )se mi během 12 !!!hodit začalo lépe dýchat, zmenšil se pocit ohrožení až téměř zmizel.. vpodstatě okamžité neuvěřitelné zlepšení z trosky do normálního provozu,pátral jsem asi 6 měsíců s 8 různými doktory, po pohotovostech,..nic až devátej pochopil že dušnost v noci může být astma bingo.. vše se znormalizovalo vedu normální život. prokinetika mi gastroenteorolog předepsal, až když mi plicařka rovnou dalal jméno léku, co mi má gastroe..předepsat...dokonce jsme byl v nemocnici, v noci jsem se dožadoval lékaře že se při angíně dusím, lékař nikde, sestra nikde, až po hodinách sezení, (došnost při sezení nebo chození ustupovala, mi dali uklidnovačku na narvy, jsme usnul, a dusil se dál..na to študujou vysoký školy...kdyby to bylo astma, způsobené refluxem jako u mě, je dobré vyšetření, jícnu hadicí a případně s měří 24 hodin kyselost jícnu, nic moc, ale napoví to..samozřejmě podobné příznaky může mít víc nemocí, takže jen možnost ...
že to jsou astma by také mohlo napovědět, že obyčejná rýma a podobné infekty mají horší přůběhy, které nejdou tak lehce přechodit..
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: