Dušnost a průdušky

Dobrý den, před několika dny mě začal trápit suchý kašel a bolest na hrudi a zádech. Trpím zátěžovou dušností, cca 4 roky inhaluji Ventolin pouze před zátěží, dříve jsem brala Spiropent (bohužel kvůli reakcím na lék jsem ho musela přestat brát). Teploty nemám nějak vysoké, dostala jsem na 3 dny azithromycin 500 a doporučení na inhalace po 6 hodinách s tím, že mám "lehký" zánět průdušek. Kašel sice odezněl, ale bolest se občas znovu ozve (zejména ve večerních hodinách) a velmi rychle se zadýchávám někdy i při mluvení. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné, aby se mi dušnost zhoršila na základě onemocnění průdušek nebo zda je to pouze dozvuk nachlazení? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den! Podle toho, co píšete, patrně trpíte námahovou asthmou bronchiale. U této diagnozy se stává, že při jakémkoli infektu dýchacích cest se stav zhorší - sliznice je poškozena a reaguje citlivěji a rychleji na jakýkoliv podnět. Proto bych Vám doporučila vyšetření na plicním-nebo alergologii a já v takových případek - pokud by se vyloučila jïná příčina potíží - dávám pacientům krátkodobě inhalační kortikoidy, které sliznici chrání před drážděním a pohlídajú přetrvávající zánět.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: