Dušnost, panika

Dobrý den, nevím co už dělat a jsem zoufalá, stydim se někoho na to zeptat, protože se bojim, že mi řeknou, že jsem blázen. V těhotenství mi přišli na astma, byla jsem dusna, s jedním záchvatem, měla jsem i pocity na omdleni, měla jsem vasovagalni presynkopu, kvůli které mě odvezla RZ, udělali mi EKG, odebrali krev apod. Na nic nepřišli, jen že to byla presynkopa. V průběhu těhotenství se mi to zlepšilo, pocity na omdleni odstoupily, ale až koncem 6.měsíce. V sedmém měsíci jsem byla hospitalizována kvůli expresi cipku nebo jak se tomu říká. A ve 34. Týdnu jsem porodila zdravou holčičku. Vše bylo fajn, mě bylo skvěle, malá sice stavkovala s jídlem, ale na vaze nijak moc neubyvala. Až asi pátý den po porodu se mi udělalo z ničeho nic zle. Nechávala jsem odříhnout malou, telefonovala jsem s mamkou, když najednou jsem nemohla skoro popadnout dech. Začala jsem rychle hledat inhalator, ale nakonec jsem ho použít nemusela, hned mě to preslo, sice se mi ztížene dychalo a než jsem usnula, tak jsem několikrát se lekla, že nedycham. Po propuštění se mi to nestalo, stizene jsem dychala, ale tohle už ne. Až do nedávná, když jsem s malou se sla podívat do práce, opět to na mě přišlo tam a já začala v duchu panikarit. Prostě uprostřed mluvení a kolegyní mě polilo horko, začalo busit srdce a nemohla jsem popadnout dech, ale během vteriny to přešlo. Ale pořad se bojim, ze se to bude opakovat. Od té doby to mam skoro každý den. Už mě to nebaví, každý den brecim, mám toho dost, chci být jako před těhotenstvím. I od začátku těhotenství mám rýmu a i ted kvůli kojení nic nemůžu :-( bojim se, že jsem blázen a nebo že mám něco se srdcem :-( pomoc, poradte :-( děkuji a hezké svatky

Odpověď odborníka:

Dobrý den, věřím, že pocity, které popisujete jsou hodně nepříjemné. Ale na druhou stranu bych Vás ráda uklidnila, že stejné pocity zažívá soustu lidí. Po narození dítěte jste samozřejmě unavená, vystresovaná a zničená a tělo takto reaguje, když k tomu připočítáte koktejl hormonu, tak to vytváří výbušnou směs. Bohužel nemůžu ohodnotit stupeň Vašich potíží, ale být Vámi, začala bych u psychologa - rozhovor úžasně uklidní a psycholog Vás určitě bude schopen poslat dál, pokud jeho pomoc nepostačí. V extrémních případech je nutno zastavit kojení, protože právě to je velkým dílem odpovědno za tyto stavy. Tento stav se nazývá laktační blues, deprese nebo psychóza - podle tíže příznaků. Vůbec se toho neděste, je to naprosto přirozené a blázen určitě nejste. Začněte objednáním do psychologické poradny a uvbidíte, že Vám pomůžou. Hodně štěstí. MUDr.Míchalová

MUDr. Martina Míchalová
MUDr. Martina Míchalová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: