Dušnost u dítěte

Dobrý den,mám 2 letého syna který má neustále problém s dýchavyčností a od 23,4,2013 mu zjístili zápal plic.Když jsme byly už po 3 na kontrolním snímku RTG tak ve zprávě mi bylo napsáno :Při dnešní kontrole nález v levém plicním křídle negativní,hrudník v dextrorotaci,podobné jako na snímku z 23,4,2013.Pod již jemně vyznačeným interlobiem jako minule je bohužel nález prakticky stejný,snad již jen jsou výraznější pruhovité stíny,které by svědčily pro rezorbující se infiltraci.Srdeční stín se proti min.vyšetření poněkud zmenšil. ZAVER-intersticialní infiltrace s poc. rezorbcí,jak vypadá laboratoř a klinika? nález je poněkud neobviklý,dlouhotrvající! Tímto se chci zeptat co to pro mého syna znamená ted a do budoucna vůbec této zprávě nerozumím prosím o vysvětlení mockrát děkuji za odpovědi s uctou Ivana Pešková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve zprávě je zjednodušeně napsáno, že se nález lepší, ale pomalu. Na druhou stranu, pokud je kontrolní snímek dělán v posledních dnech, tzn. cca 14 dní po prvním, je to ještě relativně brzy a rentgenové zlepšení může trvat déle. Není ale možné posuzovat vždy jen rentgen a laboratoř, je nutné hledět především na klinický stav pacienta, v tomto případě na kašel a dušnost. U Vašeho synka bych doporučila vyšetření u specialisty na plicní nemoci - pneumologa, kam ho může odeslat praktický pediatr.

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: