Dušnost v 19ti letech,může to být z arytmií?

Dobrý den, je mi 19let. Shrnu to vše do podrobna-mé potíže. Byl jsem kuřák-před dvouma mesícema jsem s tím přestal. Kouřil jsem od svých 14ti let. První dva roky jsem kouřil méně. Tj : 3-5 cigaret denně. Od svých 16ti let jsem kouřil více cca 5-8 cigaret denně,jak kdy,někdy i méně. Poslední půl rok jsem často hodně zadýchaný a pociťuji rychlý tep srdce,při zátěži a déle trvá,než tep se uklidní. Dá se říct,že jsem sportovec-pravidelně posiluju-půl roku( po vyléčení z mononukleozy) v posilovně a občas hraju fotbal-nyní tyto aktivity už nedělám,kvůli dýchání. Zadýchávání není jediný problém,který mě trapí. Co se týče kašle, kašel se mi spustil před měsícem,hned po cigaretě,kašel je suchý,nijak extra draždivý-zdá se mi,že už ustupuje co už nekouřím. Párkrát si odkašlu a kašel přejde.Nejhorší je to dýchání,musím dýchat z hluboka,při nějaké menší námaze,ikdyž sedím v klidu občas se párkrát nadechnout zhluboka musím také.Jiné problémy nemám,kromě toho špatného dýchání,suchého kašl e a občas rýmy a hlenů v krku-hlavně po ránu a navečer.Někdy cítím i pocit cizího tělesa v krku,přitom krk mám prý čistý.Před měsícem jsem byl u praktického lékaře,která mi řekla,že ve sluchátkách neslyší nějaké píchání a slyší,že mám něco zuženého v plicích,tak mě poslala na plicní.Na spirometrii,vyslechla mě,vyšetřila a udělala testy Hodnoty : FVC 5,41=106% FEV1 4,60=105% FEV1/VCmax.=85 MEF 25-75 5,32 =101% PEF 7,14 =72% Prý normální ventilační hodnoty. Dělali mi test i na astma po inahalci 400ug fenoterolu za 30 min. nedošlo ke vzestupu FEV1,spíše k poklesu FEV 1,bronchodilat.test je negativní.Měřili mi i tlak a tep srdce-vše v pořádku. Plicní doktorka si myslí,že nic s průduškama nemám-nějaký zánět apod. a astma nejspíše také ne. Rtg snímek plic : Hrudník souměrný,páteř rovná,srdeční stín ve střední čáře,rozšířen není,KTI 115/300,bránice bilat. ostrá,úhly volné,hily cévní,plicní pole bez ložiskových a infiltrativních změn. Viditelný skelet beze změn? Jediné co vím,že mi ta dušnost,špatné dýchání při menší i vetší námaze,někdy v klidu začla hned po cigaretách. Po té poslední cigaretě jsem sotva nabíral dech. Nyní dýchám Berotec N 100 mcg,který mi doktorka doporučila,nic jiného mi neřekla,jen přestat s kouřením,to jsem učinil už před měsícem.Na kontrolu mám jít v záři.S doktorkou není moc řeč,jen mi řekla co si myslí a to-že si myslí,že mi nic není,ale já vím,že mi něco je-špatné,hluboké dýchání,už opravdu nevím,co mám dělat.Nebo to časem přejde,než se zregenerují plíce ? Opravdu nevím. Inhalátor mi pomáhá,ovšem na určitou dobu,poté ho musím užít znovu.Na alergologii jsem byl také-vše negativni.Abych to dýchání shrnul co nejpřesněji-(každý den se musím několikrát denně z hluboka nadechnout,není to ovšem stále,jak kdy,někdy se nadechnu zhluboka denně <20x,někdy 50-100x>někdy i více je to jak kdy.Někdy se mi dýchá dobře i při námaze,ale není to tak časté spíše ne. Někdy se musím nadechnout z hluboka i v klidu,je to opravdu jak kdy,tyhlé potíže už trvají přes měsíc,nevím totiž jestli za někým ještě jít,nebo né,protože můj stav je kolíbající,někdy se mi dýchá lépe,někdy hůře,jsem nerozhodný. Před týdnem jsem byl i na kompletním vyšetření srdce tj. Echo,EKG,vysetreni doktorem. Prý normalní funkce od srdce tyto potize nemam. Jedine,co mi v krvi zjistili jsou zvysene D-Dimery ktere jsem mel 2,4. Nyni uz klesaji,muj osobni lekar uz nevi co s tim.Dnes mi delal zaznam arytmii-výrazná variabilita R-R intervalu,min 206 ms,max.3984ms.Za dva týdny mi nasadi EKG Holter a uvidi se. Pry je to mozna zpusobeno arytmiemi,nebo psychicky,ovsem nejsem si jist,ze bych byl nekdy ve stresu. . Přál bych si Váš názor,jestli to může být spusobeno arytmiemi,pokud ano,budu potom brát nějaké léky ? Nebo jak se postupuje při těchto potížích? Děkuji mnohokrat za odpoved a Váš názor.

Odpověď odborníka:

Pane Tomáši. Je myslím nepravděpodobné, že by byly dané potíže způsobeny arytmií. Je dobře, že jste měl i kardiologické vyšetření, ale myslím, že pozornost by měla být zaměřena přece jen spíše na plíce - popis problému ukazuje na možnost asthmatu, to může být provokováno například námahou a v klidu byla pak spirometrie vč. bronchodilatačního testu normální, a je nápadné, že při užití léků se Vám jasně uleví - že jen na krátkou dobu je očekávatelné, daný lék má krátkodobý efekt. Existují i jiná onemocnění, která přicházejí v úvahu, ale ta by již byla velmi neobvyklá - zvláště s přihlédnutím k Vašemu věku (plicní arteriální hypertenze, plicní embolizace - s tou by ovšem mohl souviset výsledek D-dimerů, aj.). Doporučuji tedy dokončit kardiologické vyšetření, jít na plánovanou kontrolu na plicním (uvážit provedení spirometrie po námaze) a podle výsledků pak postupovat dál - na vše nejasné se ptejte hned lékařů v ordinaci - při znalosti detailů Vám poskytnou lepší odpověď, než je možné takto přes poradnu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: