Dvě bulky vzadu na krku

Dobrý den, před měsícem jsem si vzadu na levé straně krku nahmatala dvě bouličky, jsou hned vedle sebe, a jsou i velice nepatrně viditelné napohled (přikládám fotku, na které to vidět bohužel není, tak jsem ta místa alespoň pro orientaci zakroužkovala). Před necelým rokem jsem měla podobný problém, to se mi zase více na pravé straně a víc nahoře objevila také malá boulička, ale byla menší než tyto dvě a ani nebyla viditelná. Tenkrát jsem s problémem byla u praktické lékařky, která mě nejdřív poslala na krev (v pořádku), poté na sono kde podle doktorky se jednalo jakousi cystičku, prý ale není nebezpečná (nález zněl: "Při ligamentum nuchae vpravo v měkkých tkáních krku je hmatná podkožní rezistence, odpovídá cystičce velikosti 6x3 mm, cysta má tenké pravidelné pouzdro. Nad cystičkou je širší tuková vrstva v podkoží, o lymfatickou uzlinu se nejedná, v okolí jiné patologické změny nejsou."). Tuto bulku již dnes ani nenahmatávám. Ale trápí mě nynější dvě bulky vlevo, které za celý měsíc jsou pořád stejné, nezmenšují se, nejsou bolestivé. Jinak se cítím dobře, ale nevím, co by to mohlo být, jestli to může být zase něco podobně "neškodného". V době, kdy se mi tyto bulky objevily, jsem byla pod velkým stresem, pod kterým jsem pořád (kvůli mnoha povinnostem na vysoké škole). Tak jestli velká psychická zátěž může mít nějaký vliv nebo souvislost... Mám strach, aby to nebyly uzliny nebo něco zhoubného (toho samého jsem se bála i minule, ale to podle doktorky nešlo o uzlinu a bylo mi řečeno, že v těchto místech se obvykle nic zhoubného neobjevuje). Za praktickou lékařkou se chystám určitě, jestli se to nebude zlepšovat, bohužel to ale nestíhám dříve jak za tři týdny, proto zkouším nejdřív psát sem. Předem děkuji. Michaela (25 let)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte útvary už celý měsíc a nic to nedělá, tak to ty další tři týdny vydrží... pokud jsou to uzliny, tak zdravé by měly do těch tří týdnů vymizet (zmenšit se) Můžou to být opět ty cysty, pro vyloučení čehokoli jiného bych nechala opět udělat ultrazvukové vyšetření. Pokud by se útvary zvětšovaly, tak zajděte k lékaři dříve.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: