Dychani

Dobrý den, chtěla bych se informovat, jsem strašný nervák a už sem i hodně lidi k smíchu kvůli tomu, že mám ze všeho strach tedy spíše z nemoci. Důvod je takový, že mě postihl velký problém který začal před dvěma lety kdy mi začlo být špatně řekla bych že důvod byl bývalý přítel se kterým sem dlouhou dobu byla v psychickém napětí. Zanedlouho začly obtíže závratě velké bolesti hlavy, zvracení atd atd.. Začala jsem panikařit co se děje a vyhledala lékaře který mě poslal na celkové vyšetření, byla jsem i v nemocnici kde mi bylo provedeno také hodně vyšetření konkrétně na neurologii jenže moje potíže přetrvávaly a k tomu se přidaly potíže s dýcháním, vnitřní třes apod.a tak sem skončila na psychiatrii kde mi paní doktorka napsala remood, ten beru něco málo přes rok řekla bych že moje stavy se ustálily, dokazu uz delat temer cokoli coz drive nehrozilo mela sem strach pomalu sama vyjit ven aniz by se mi udelalo spatne. Trpim casto na uzkosti sevreni krku a na hrudi a tim padem mam pocit ze se mi spatne dycha ale uz sem si rekla ze me to potkalo hodnekrat tak ze se mi stat nic nemuze a taky hodne lidi me podporuje hlavne rodina byla vzdycky se mnou, Ale k veci bylo mi uz vcelku dobre uzkosti sem dokazala regulovat az do te doby nez sem se divala v tv na zpravy byla tam zprava konkretne o mlade basketbalistce ktere bylo 22 a zemrela na plicni embolii, coz mi prislo jako nesmysl jen tak musela k tomu mit nakou pricinu. Proste od te doby se zase stresuju a je mi zase spatne a bojim se ze to muze postihnout i me, ostatni se mi uz smejou ze to tak nesmim brat, ale casto se mi spatne dycha i kdyz vim ze to neni embolie ale uzkost. Presto bych chtela od vas utechu zda je mozne aby to same postihlo i me nebo je to minimalni riziko. Je mi 22 nekourim antikoncepci sem vysadila pred asi 3 roky, sportuju a od jiste doby muzu rict ze ziju zdrave vcetne stravy, az na ten stres co nekdy mam, myslite teda ze je u me nake riziko te embolie? Mozna si rikate ze je to blbost ale chtela bych uklidnit od odbornika. Dekuji moc predem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k rizikovým faktorům trombózy (krevní sraženiny, nejčastěji v žílách dolních končetin) a následné embolie patří pozitivní rodinná anamnéza (to znamená výskyt trombózy či embolie u rodičů či sourozenců), kouření, hormonální antikoncepce, probíhající maligní onemocnění a stavy, kdy jsou znehybněny končetiny - po úrazech, po větších operacích. Dalším rizikovým faktorem je vrozená, geneticky daná, porucha srážlivosti, v naší populaci je nejčastější tzv. Leidenská mutace. Riziko se zvyšuje kombinací těchto faktorů. Vy se o žádném z těchto rizik nezmiňujete, proto je u Vás pravděpodobnost vzniku trombózy a plicní embolie velmi malá. Ale jak ukazuje velmi smutný případ oné mladé volejbalistky, vyloučit zcela nelze. Myslím, že by Vás mohlo uklidnit nechat si udělat testy na Leidenskou mutaci. A pokud se Vaše úzkosti stupňují, zajděte za Vaším psychiatrem, možná by pomohla změna medikace nebo individuální psychoterapie. Doufám, že jsem Vás alespoň trochu uklidnila. Zdravím.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: