Dynamizace - osteosyntéza stehenní kosti

Dobrý den pane doktore, opět se na vás obracím s dotazem. Na minulé kontrole 2,5 měsíce po osteosyntéze diafýzi femuru,spirální zlomenina - mi lékař řekl, že mám zatím chodit o FH a po dynamizaci již začnu budu chodit bez berlí. Nyní mám již po dynamizaci, byla jsem propuštěna domů, ale nebylo mi řečeno zda mohu na nohu lehce došlapovat či nikoliv. Na kontrolu jdu za 10 dní na vyndání stehů, asi musím počítat s tím, že do kontroly budu stále chodit o FH bez zátěže? Já vím, je to pár dnů, ale pro mě je to již značně dlouhá a psychicky těžká doba. Od zlomeniny již uplynulo 3,5 měsíce. Asi jsem dle slov pana doktora mylně pochopila, že mi ihned po dynamizaci dovolí mírnou zátěž. Děkuji za pochopení.

Odpověď odborníka:

Pro vyjádření by bylo nutno znát rtg snímek a postavení fragmentů. tvorbu svalku a typ operace. Dynamizace předpokládá, že byl použit nitrodřeňový hřeb. Obvykle zátěž je jistě možná, nepochybně i zátěž tak zv. kontaktní, kdy končetinu kvůli stimulaci stehenního svalstva a tvorby svalku zatěžujeme vždy asi do 10%. Takže berle dále, zátěž do 10% běžné zátěže a zda zátěž plná skutečně může říci jen operatér a za těch 10 dní to bude alespoň zcela bezpečně vysloveno.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: