Eb viróza

  • Dotaz od: Martina Z.
  • Publikováno: 27.12.2007
  • uLékaře.cz

Dobrý den, dcera (13 let)3.12. onemocněla angínou, následně se přidala chřipka. 2 dny před dobráním Penicilínu jí byla odebrána krev, jelikož přetrvávaly teploty. Měla zvýšenou sedimentaci, jaterní testy dopadly dobře a čekali jsme na jeden výsledek. Ten se ukázal být pozitivní (možná výtěr z krku) a lékařka řekla, že dcera má EB vir. Doporučila měsíc necvičit. 5.1. má jet dcera na povinný lyžařský výcvik. Může jet? Co to vůbec EB vir je a lze ho vyléčit? Lékařka nám žádné léky nedala. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Paní Martino, přeji Vám hezký den! EB je běžný virus přítomný u většiny lidí. Při nákaze v pubertě a adolescenci způsobuje angíně podobné onemocnění nazývané mononukleóza, jindy (zvláště v dětském věku) probíhá nákaza nepozorovaně, bez příznaků. U Vaší dcery se tedy s velkou pravděpodobností jedná právě o onemocnění mononukleozou, i následná chřipka je nejspíš jen jednou z fází této choroby. Stejně jako v případě jiných virových onemocnění jsou naše možnosti léčby velmi omezené a běžně se omezují jen na podpůrnou terapii. Choroba probíhá až na výjimky nezávažně. Po virových infekcích je však organismus oslaben, zvláště imunita. Doporučuji Vám dodržet měsíc rekonvalescence s šetrným režimem bez tělesné námahy a prochlazení. I po něm nasazujte pobyty venku a pohyb pomalu a opatrně.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: