Eb virus

Paní doktorko. Jsem narozená ve 32. tt a první nemoc byl zánět plic, který jsem prodělala ve 3. měsíci života, byla jsem na antibiotikách 3-5 do roka. Prostě téměř žádná imunita. Léčím se na astma a alergii a tak 2x do roka mám zánět dutin a asi milionkrát jsem nachlazená- teploty, bolesti svalů a kloubů, únava. EB viróza mi byla zjištěna ve 12-ti letech na základě, v té době, ještě častější nemocnosti. Jediné co si pamatuji bylo, že jsem byla omezená ohledně sportu. Nesměla jsem např. běhat 1500m, atd. Můj dotaz se týká právě eb viru, nic moc se o tom na internetu najít nedá. Ale. V posledních pár letech jsem při zvýšené sportovní aktivitě bezprostředně poté nemocná. Z počátku jsem si z toho já i mé okolí dělali legraci, ale dochází mi, jak je eb virus vlastně zákeřný. Nejsem sportovec, mám mírnou nadváhu a kdykoliv začnu sportovat, do pár dnů onemocním. Dvakrát třikrát tzv. popoběhnu, lehce, žádné sportování do únavy a do pár dnů ulehnu s vysokými teplotami a nachlazením. Doufám, že se vyjadřuji srozumitelně. Prostě kdykoliv začnu něco dělat, do pár dnů zalehnu nemocná. Párkrát jsem to zkusila jako experiment a je to vážně tak. Jsem 9.týdnů po porodu a chtěla jsem začít shazovat poporodní kila, začala jsem tedy cvičit doma dvacet minut denně, podle TV a skončila jsem po týdnu jen s vysokými teplotami 37-39 cca 5 dní. Až později mi došlo, že to je opět ONO nejspíš a hormonální změnou po porodu to je o trochu horší průběh nemoci. Dříve to trvalo 2-4 dny. Tentokrát jsem se už neléčila sama doma, ale šla jsem poctivě k praktické. Řekla jsem jí svojí teorii o eb viru a sportu, nijak extra se nevyjádřila a tuto možnost přede mnou ani nijak nerozvinula. Chci se tedy zeptat, zda by se dalo připustit, že by to tak opravdu mohlo být, co se s tím dá dělat a jestli se mohu nějak bránit, abych nedopadla tak, že nebudu jednou moct ani se synem vyjet třeba jen na pitomý výlet na kolech, aniž bych to pak odstonala. Jediné co jsem se dočetla je, že eb viry jsou spojovány s mononukleózou, tu jsem neprodělala a s únavovým syndromem, to ale taky nemám. Může to být nějaká odnož ÚS? Byl by schopný mi někdo pomoci? Děkuji Vám za Váš čas a odpověď, snad se v tom vyznáte. Ještě doplním, že se nikde neléčím ani s tou imunitou a tyto malé nachlazení si léčím doma sama dostupnými léky a na imunitu beru také dostupné doplňky stravy. Za celý můj život mi na imunitu nejspíš pomohla nejvíce hlíva. K praktické nechodím, paralen a něco do nosu sk umím naordinovat také. Tam se ukazuji jen při větších potížích. Ještě jednou díky. Kristýna

Odpověď odborníka:

Chápu, že Vás dané potíže velmi trápí. Ovšem obávám se, že Vám takto před internetovou poradnu žádnou přesnější radu dát nemohu. K tomu by bylo nutné znát celou řadu informací, které Váš dotaz neobsahuje. Následující vyjádření berte prosím tedy jako orientační. Nedomnívám se, že je rozumné "svádět" potíže na infekci EB virem. Protilátky proti EB viru má v sobě většina lidí, je jich několik typů (různé při akutní infekci, "reaktivaci" viru, stavu po infekci v minulosti...) a posouzení významu jejich nálezu v krvi je velmi velmi ošidné, obecně ale platí, že nález "aktivity" viru bývá spíše důsledkem nějaké jiné nemoci, která vede k přechodnému nebo trvalejšímu ovlivnění imunity (takových stavů je mnoho). Vy sama udáváte, že jste velmi často nemocná s "téměř žádnou" imunitou, jste alergik a asthmatik. Proto se domnívám, i když návštěva praktického lékaře byla samozřejmě rozumným prvním krokem, že by se k Vašim potížím měl vyjádřit především Váš alergolog-imunolog (v úvodu dotazu uvádíte, že se "léčíte na asthma a alergii", předpokládám tedy, že jste v kontaktu s lékařem této příslušné odbornosti...). Doporučuji tedy opětovnou návštěvu Vaší praktické lékařky - je jistě na místě podrobnější rozbor historie Vašich potíží, na to navazující celkové tělesné vyšetření, doplnění některých krevních testů a poté rozvaha nad možnými příčinami stavu a domluva na kontrolním imunologicko-alergologickém vyšetření. Až na základě výsledných zjištění bude možno se k věci vyjádřit nějak přesněji a rozvážit i možnosti léčebného ovlivnění problému. Přeji mnoho trpělivosti a ať se podaří najít způsob, jak Vám ulevit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: