Echo a rtg ssrdce

Dobrý den,prodělal jsem 3x revmatickou horečku s diletací levé komory srdce,Byl jsem na vyšetření v krajské nemocnici v Liberci na ECHO kardiologii kde mi zjistili EFLK 50%,koncentrická hypertrofie stěn,hyperkineza hrotu jinak bez hrubé poruchy kinetiky,AO chlopeň v.s. dvojcípá, kořen ao.48mm,asc.aorta 43mm.oblouk 35mm.leehká ao.stenosa,vmax2m/s,mitrální chlopen ztluštělá lehká regurgitace.PK nedilat.s normální funkcí.RTG.Nezvětšené srdce s elengovanou aortu.Zhrubnělá fibrosní kresba parakardiálně vlevo ,může být rezidium po pneumonii Jinak mám ISCH.s AP.vasospastickou,kolapsové stavy.Můj kardiolg mě nechal přecchodit 2 měsíce pneumonii po CT. koronografii kde mi byla zjištěna.Prohlásil že ECHO a RTG neplatí,kontrola v 6 měsíci.Prosím o vyjádření mé nemoci,co to všecko znamená a jestli jsem vážně nemocen,nebo mám změnit kardiologa.Děkuji za Váš odborný názor,popište prosím můj zdravotní stav,atˇtomu rozumím.Nebo se mám přednostně objednat u kardiologa v Liberecké nemocnici na kardiologii. S pozdravem Milan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pacient s prodělanou revmatickou horečkou je jistě ve větším riziku srdečních onemocněních ve vyšším věku, proto by bylo dobré být pravidelně sledovaný u kardiologa a pravidelně mít provedený ultrazvuk srdce (echo). Musíte mít takového kardiologa, ke kterému máte důvěru, dnes jich je spousta soukromých plus další v nemocnici, určitě najdete takového, se kterým si "sednete", některé první informace získáte třeba na www.znamylekar.cz, i když ani zde ty informace nejsou vždy 100%. Nález na ultrazvuku srdce není k nějakému chirurgickému či jinému řešení, jsou tam popisovány spíše menší abnormality, které by při troše štěstí mohly zůstat takto abnormální po dalších mnoho let, nicméně to Vám nikdo nezaručí, proto ty pravidelné echo kontroly. Riziko toho, že se třeba zúží některá ze srdečních chlopní je u Vás vzhledem k prodělané revmatické horečce vyšší, ale zatím to nevypadá. Nejsem úplně schopný komentovat situaci, kdy Vás kardiolog nechal přechodit pneumonii, my většinou pneumonii diagnostikujeme na základě klinického stavu (horečky, vykašlávání sputa, apod.) plus některá ze zobrazovacích metod, zejména rtg a CT (na echu ale pneumonii nepoznáme), léčba je většinou antibiotická. CT koronarografie primárně neslouží k diagnostice pneumonie, ale někdy ji používáme k diagnostice onemocnění věnčitých tepen, tak jestli z toho neplyne nějaké nedorozumění. Snad Vám takto odpověď stačí.

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bronchitida: když průdušky trápí zánět a hlen
Články: Bronchitida: když průdušky trápí zánět a hlen
Akutní zánět průdušek...
Mrznou vám i v posteli nohy? Homeopatie zařídí teplo
Články: Mrznou vám i v posteli nohy? Homeopatie zařídí teplo
Na ledové ruce nebo nohy si...
Mastopatie
Články: Mastopatie
Nejčastější nádoru podobnou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: