Echo srdce,vysoky krevní tlak

VÁŽENÁ PANÍ DOKTORKO,PROSÍM VÁS O VÁŠ NÁZOR NA VÝSLEDEK ECHA MÉHO MANŽELA A LÉČBU VYSOKÉHO TLAKU.MANŽELOVI JE 35 LET,NĚKOLIK LET LÉČEN MICARDISEM PRO V.TLAK.NEDOSTATEČNĚ,TLAK POŘÁD VYSOKÝ,ALE MANŽEL NEŠEL K LÉKAŘI.NYNÍ PROVEDENO ECHO.POPIS-ASCENDENTNÍ AORTA NORM.ŠÍŘE 33 MM,BEZ DISEKCE,DILATACE LEVÉ SÍNĚ,OBĚ KOMORY VELIKOSTÍ NA HORNÍ HRANICI NORMY S NORM.SYSTOL.FUNKCÍ,LK BEZ PORUCHY KINETIKY,NÁLEZ NA CHLOPNÍCH V NORMĚ,BEZ PERIKARD.VÝPOTKU,NEJSOU NEPŘÍMÉ ZNÁMKY PLICNÍ HYPERTENZE,KOARKTACI AORTY NEZACHYCUJI....ZA MĚSÍC KONTROLA JESTLI SE TLAK UPRAVÍ-DOSTAL MICARDIS PLUS1-0-0,LUSOPRESS 20MG 1-0-0.CHTĚLA BYCH VĚDĚT A OPTAT SE VÁS HLAVNĚ NA TU LEVOU SÍN,JESTLI JE TO NEDÁ DOBROU LÉČBOU UPRAVIT A ZNÁT PROGNOZU CO MUŽE MÍT ZA OBTÍŽE.JSEM ZDRAV.SESTRA,ALE NETUŠÍM JESTLI JSEM SI TO DOBŘE PŘEBRALA.MUŽE MÍT DÍKY TÉ L.SÍNI TŘEBA ARYTMIE-FIBRILACE SÍNÍ.JE TO ECHO ŠPATNÝ NEO TO NENÍ TAK HROZNÝ A DÁ SE S TÍM VYPOŘÁDAT DÍKY SNÍŽENÍ TLAKU A HMOTNOSTI-MÁ ASI 10 KG NAVÍC. PROSÍM VÁS O VÁŠ NÁZOR NA TERAPII A ECHO,VELKÉ DÍK JARKA

Odpověď odborníka:

Dobrý den, echokardiogram bych hodnotil jako příznivý, problém je hlavně celkové zvětšení srdce, které je dáno jeho zvýšenou činností proti vysokému tlaku. Vhodnou léčbou a redukcí tlaku je se však velikost srdce může vrátit do normálních rozměrů. Poruchy rytmu jsou častěji způsobeny ischemickým poškozením některého z centra srdce zajišťující tvorbu srdečních vzruchů. I zvětšená masa srdce ale může mít za následek poruchu koordinace a kinetiky srdce, dle echa ale byla vyloučena. Je nyní potřeba, aby manžel pravidelně chodil na prohlídky, dodržoval léčebný režim a upravil životosprávu a praconí tempo, věřím, že se jeho stav může upravit.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: