Echokardiografické vyšetření

Mám vrozenou vadu. Zjistil sem to před 2 lety. Pan doktor mě uvědomil každoroční preventivní prohlídkou, zároven mi doporučil RTG S+P,TH,C páteř a RHB páteře. Po rehabilitaci v nemocnici se mi bolest na hrudi více projevovala. Na RTG mi zjistili, že mám 4 a 5 obratel hnutý. Chci říci, že pořádně sem nepochopil postup k mé záležitosti. Odborným názvum nerozumím, proto Vám zašlu zprávu z vyšetření. Můj stav se nějak nezlepšil, proto žádám alespon o radu nebo doporučení nějakého specialisty. Děkuji J.V.

Odpověď odborníka:

Ve zprávě píší, co říkáte - že to máte od páteře. Ta srdeční záležitost je tzv. bikuspidální aortální chlopeň. Normálně je trikuspidální (jde o to jestli má 3 nebo 2 tzv. cípy). Bikuspidální chlopeň se - jak říkáte - jen sleduje. Po čase totiž u ní může dojít ke zúžení a to se pak i operuje. Je to nejspíše ale na mnoho let a nemusí se to také stát vůbec. V současném stavu funguje normálně a nemůžete od ní mít obtíže. Co je na rtg páteře, na to bych se moc nefixoval,ve skutečnosti se toho moc nepozná. Jde hlavně o to, aby tam nebyl nádor nebo něco zásadního (není). Řešením by tedy měla být rehabilitace - to může být nějaká masáž a podobně, ale hlavní je sám cvičit - smysl to má, když to budete dělat aspoň pár minut nejlépe každý den dlouhodobě. Smysl cvičení na rehabilitačním oddělení je, že se to naučíte dělat sám. Hezký den. V.V.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: