Echokardiografie pri vysokych davkach dostinexu

Dobry den, na adenom na hypofyze a na vysoky prolaktin (z pocatku 1600 µg/l, nyni 81) beru 1,5 mg (3 tablety) Dostinexu denne. Chtela bych se zeptat, v jakych intrvalech se doporucuje chodit na kontroly echa?? A zda v intervalu mezi kontrolami nemuze prave vzniknout perikarditida? Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Deniso, vzhledem k možným vedlejším účinkům této léčby, by pacient měl být vyšetřen echokardiograficky před zahájením léčby a další kontrola by měla být za 3-6 měsíců, podle klin. stavu pacienta. Další kontroly jsou do jisté míry individuální, měly by se pohybovat v rozmezí 6-12 měsíců. Opět závisí na klinickém stavu - zda má pacient nějaké obtíže (dušnost, bolest na hrudi, bušení srdce,....), podle poslechového nálezu, případně při zvýšené sedimentaci. Perikarditida může samozřejmě vzniknout i v intervalu mezi kontrolami, takže pokud budete mít obtíže typu bolestí na hrudi, dušnosti, dlouhodobě zvýšené teploty apod, měla byste navštívit svého lékaře. Pokud lékař při běžných kontrolách pojme podezření na postižení srdce (podle poslechového nálezu, příp. EKG křivky, vysoké sedimentace ....), bude jistě indikovat echokardiografické vyšetření dle potřeby.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: