Ekg

Syn 11 let, aktivní sportovec. 9/2013 Holter ES/SVES 1/hod., benigní dysrytmie. Nyní 4/2016 ES/SVES 10/hod, pouza 0, kes 0, avb 0, benigní ES myzí v tachykardii, jsou v benigní poloze. Normální anatomický nález. Chtěla jsem se zeptat, zda se mám obávat nárůstu ES během třech let. Je syn v pořádku a může opravdu sportovat? Je něco čím můžeme množství ES ovlivnit? Životospráva, vitamíny, minerály? Děkuji velice za odpověď

Odpověď odborníka:

Nárůstu extrasystol se neobávejte, vůbec nelze říct, ani s žádnou pravděpodobností, jaké bude Ekg za 3 roky. Jsou lidé, kterým počet ES narůstá, ale také ti, kterým se snižuje. Neexistuje v tomto směru žádná statistika. Ovlivnit ES se nadají ničím, je to projev činnosti srdce, žádné vitamíny ani nic jiného se jako prevence použít nedá. Stále platí, že pro srdce je jako prevence dobrá správná životospráva, což zahrnuje pohyb, normální váhu, stravu, vyvarování stresu, kouření atd. Sportování na rekreační úrovni je určitě dobrá věc. Ještě na doplnění, ES se léčí antiarytmiky, pokud jsou časté a léčbě rozhodne kardiolog.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: