Ekg

Dobrý den, je mi 31 let a byla jsem u OL,kde mi bylo natočeno EKG. Jelikož se lékaři nezdála křivka (neúplná blokáda Tawar. ram.),poslal mě na ECHO (závěr: Stopová tricuspidální incuficience). Nyní jsem měla kontrolní EKG a ráda bych věděla,co způsobuje tyto změny,zda mohu nějak ovlivnit tento stav a v co dalšího se to může rozvinout a jestli je potřeba s tím něco dělat. Se srdcem jsem se nikdy neléčila,ale je tu rodinná zátěž z otcovy strany-především ženy -jeho sestry,matka (zemřela v 56letech na potíže se srdcem asi ICHS),moje neteř... Co se týká obtíží,občas cítím krátce lehké pálení na hrudi ,nevydržím dlouho stát na jednom místě,když je horko,mám pak pocit tíhy na prsou,tak musím alespoň chodit. Občas se mi udělá černo před očima,zatočí se mi lehce hlava a mám pocit na omdlení a musím to párkrát prodýchat. TK mívám kolem 110/70 . Změny na EKG mám cca od loňska,ale bylo to ve smyslu neg. T vlny,nyní když se natočí EKG,vyjde tam buď neúplná blokáda Tawarového raménka ,tachykardie,sinus rytmus se sinus arrhythmia,biatral enlargement,abnormal ECG -Co to vše prosím znamená? Jaká je prognóza a co to pro mě nyní a do budoucna může znamenat? Nebo je to normální? Do kardiolog. poradny mě zatím nikdo neodeslal. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Na Vaší křivce vidím dvě abnormality: 1/ inkompletní blok pravého raménka Tawarova - s největší pravděpodobností pro Vás toto zjištění nic neznamená, jen si zapamatujte, že Vám tato odchylka byla zjištěna pro případ pozdějšího vyšetření EKG jiným lékařem - tento nález se vyskytuje i u zdravých lidí. 2/ tzv. "P pulmonale" neboli "P dextrocardiale" - název naznačuje, že by se mohlo jednat o projev onemocnění plic (především chronický obstruktivní zánět průdušek s rozedmou), podobný obraz v těchto svodech se však může vyskytovat i u mladých lidí s převahou tonu sympatiku (jedná se o zvýšené působení jedné části autonomního nervového systému, vyskytuje se u některých jedinců - nejde o nemoc). Posledně zmíněnou možnost vidím jako pravděpodobnější, i vzhledem k normálnímu nálezu na ECHO. ----- Závěr: EKG je jen lehce abnormální, Vaše nálezy jsou nespecifické a nesvědčí nutně pro nějakou nemoc. Myslím si, že sledování na kardiologii nutné není.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Články: Pásový opar: samoléčba v 5 krocích
Pásový opar je virové...
Cirhóza jater
Články: Cirhóza jater
Cirhóza, lidově ztvrdnutí...
Artróza versus artritida
Články: Artróza versus artritida
Pacienti s bolestmi kloubů...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: