Ekg neukazuje spolehlivě?

Dobrý den pane doktore, byl jsem na preveční prohlídce, kdy mi bylo provedeno EKG s tím, že doktorka při poslechu slyší arytmii... EKG ukázalo ale normální pravidelný rytmus.. Bylo úterý, ve čtvrtek téhož týdne jsem šel znovu, (kvůli výsledkám krve), a tak mi doktorka provedla EKG znovu, a znovu bylo srdce v pořádku, rytmus tepu předpisový.. Jenže, sám občas pociťuji vynechání jednoho tepu, například 30sekund tep v pravidelném rytmu, dvě sekundy prodlení bez tepnutí, a pak zase normální tep. Moje otázka teda, zda EKG opravdu spolehlivě ukáže zda je srdce takto v pořádku? Pokud ano, jsem klidný, zřejmě jde občas o nějaké extrasystoly, či něco takového (až na to, že nejde o úder navíc, ale vynechání). Druhá otázka, jaký after-effect na tep mají drogy? Nemyslím aktuální v rámci užití a pár hodin po droze, ale třeba 3-4 dny po užití (stimulant,extáze,..). Má i po "pár" dnech jedna "prodrogovaná" noc vliv na tep? Protože první EKG o kterém jsem psal, bylo v úterý, a pátek/sobota před tím, jsem byl na párty a užil drogy. Má to takový vliv na tep? Pokud ano, pak jsem naprosto v klidu - protože bez drog mám tím pádem tep "zdravý" a srdce v pořádku. Děkuji velmi za váš čas a odpověď, přeji pěkný den, Patrik

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vynechází tepu může být po extrasystole. Jedná se o tzn. kompenzační pauzu, než srdce naběhne do pravidelného režimu. Co se týká vlivu drog na srdeční činnost, tak přesné časové údaje nejsou známy. Extáze zcela jistě vyvolává srdeční nepravidelnosti, zrychlený tep, účinek bude pravděpodobně individuální.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: