Ekzém

Dobrý den, již více jak měsíc se potýkám s kožními obtížemi. Nejprve jsem měla pod kolenem jedno ohraničené ložisko(nesvědělo),ve kterém se našla vlákna dermatofytů. To bylo cca po 12-ti dnech zhojeno pomocí Imacort krému,ale v tu dobu,kdy bylo ložisko téměř zhojeno, se mi na bércích začal dělat ekzém (nesvědil),který se začal šířit(den poté jsem začala užívat Medrol v rámci AR). Z počátku jsem ekzém měla mazat Belogentem crm. -bez efektu,poté jsem dostala opět Imacort,dále Excipial mast a oilatum plus do koupele. Při koupelích začal ekzém vždy svědět a výrazně se začal šířit dál-celá lýtka,stehna,třísla,hýždě až do pasu a i vnitřní strana předloktí. Dosavadní léčba je zatím stále bez efektu.Ráno bývá ekzém bledší a do hněda a do večera je o dost výraznější a do červena-zejména po namazání. Puchýřky se nedělají. Myslíte,že by tento ekzém mohl vzniknout z nyní již zhojeného ložiska dermatofytů? Proč by tento ekzém tedy nereagoval na Imacort? Ložisko s dermatofyty bylo ohraničené a vypadalo úplně jinak.... Jsem alergik na pyly (obilniny,trávy,ambrosie a břízovité) a peří. Je možné,že by tento ekzém mohl souviset s alergií,přestože jsem na kožní projevy nikdy příliš netrpěla ? Vyhýbám se pečivu,kvůli nadměrnému nadýmání,ale včera jsem si dala plátek bábovky a navečer ekzém výrazně zčervenal ,víc jak jindy,začal dost svědět,ale zažívací obtíže nebyly. Může to s tím nějak souviset? V současné době užívám Medrol,Estrofem,Utrogestan a Fraxiparine v rámci AR. Ráda bych znala váš názor na výše uvedené a zároveň bych jsem chtěla poprosit,zda mi můžete poradit co by se ještě dalo udělat. Předem moc děkuji za odpověď a omlouvám se za delší dotazy.

Odpověď odborníka:

Sice by mohlo jít i o ekzém, ale domnívám se, že pravděpodobnější je alergická reakce - poléková? alergická vaskulitida? ( zánět drobných krevních cév) či autoimunní onemocnění. Rozhodně by vám měl lékař znovu podrobně vyšetřit, včetně imunologie.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x