Ekzém - pagetova choroba

Dobrý den, Je mi 27 let, jsem zdravá, neužívám dlouhodobě žádné léky, mám jednu 16-ti měsíční dceru, kterou stále kojím. Už asi čtyři roky mám problém na levém prsním dvorci (tedy od doby, kdy jsem ještě nebyla ani těhotná). Objevil se mi dle lékařky ekzém, který dost svědí, často se loupe, je to zarudlé, občas jakoby mokré, zejména ve fázi, kdy se kůže odloupne. Ale převažuje stav, kdy je kůže spíše suchá a loupe se. „Ekzém“ není nikdy jinde, než na levém prsním dvorci (pravé prso je celou dobu v pořádku) a jeho velikost se stále mění. Někdy jde jen o malý kousek, jindy zasahuje třeba i celou polovinu dvorce. Před cca 4 lety mi lékařka začala předepisovat různé masti, které většinou jen utlumily příznaky, pokud mi předepsala kortikoidní mast, zmizel ekzém úplně, ale po čase se vždy objevil znovu. Navštívila jsem několik lékařů, ale vždy jsem dostala nějakou mast s téměř stejným účinkem. Po porodu mojí dcery, které je teď 16 měsíců se mi to objevilo znovu a od té doby se toho nemůžu zbavit vůbec, jelikož stále kojím a lékaři to právě kojením dost omlouvají. Denně používám mast Fucidin, ale tím to jen udržuji na únosné hranici. Kvůli kojení je údajně léčba hodně omezená, ale jak říkám, potýkám se s tím již 4 roky a předtím jsem nekojila… Dost mě znepokojil jeden e-mail, který jsem před nedávnem obdržela, ve kterém paní píše o Pagetově chorobě, jejíž příznaky se přesně shodovaly s mými. Paní popisovala, že jí dlouho nezabíraly žádné masti, které jí doktoři předepisovali a dokonce i na prvním vyšetření na mamografu nic nezjistili. Bohužel po čase se na dalším vyšetření prokázal v prsu nádor, na který paní nakonec zemřela. Proto tam zdůrazňovala, ať se ženy nenechají odbít nějakými mastmi, i když se na pohled nejedná o nic vážného. Proto jsem navštívila svého gynekologa, který mě poslal na mamografické a ultrazvukové vyšetření, na základě kterých Pagetovu chorobu vyvrátili. Přesto mě znepokojuje fakt, že paní na prvním vyšetření také nic nezjistili. Doktoři na břeclavské poliklinice mě také uklidňovali, že pokud by se jednalo o Pagetovu chorobu, tak by mi nikdy žádná mast nezabrala. Chtěla bych se zeptat, jestli je to skutečně pravda a zda mám vyžadovat nějaká další vyšetření a případně jaká a v jakých intervalech např. u mamografu či ultrazvuku. Napadá vás, prosím, o co by se mohlo jednat? Nechci nic podcenit a poslední dobou na to dost myslím a po pravdě, dost mě to znepokojuje. Děkuji za váš čas, s pozdravem Marta

Odpověď odborníka:

V přžípadě pagetovy choroby by skutečně žádné masti nezabraly. Domnívám se, že jde "pouze" o ten ekzém. Pokud byste přestala kojit, mohly by se vyzkoušet i jiné léčebné možnosti - antihistaminika celkově, nebo masti s obsahem pimecrolimu. Ale to při kojení opravdu nelze. Pokud byste měla stále obavy, zda nejde o nádorové onemocnění, doporučuji požádat vašeho kožního lékaře o provedení probatorní excize a histologického vyšetření kůže v ložisku.

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: