Elektivní mutismus?

Dobrý den, můj syn (5 let) již druhým rokem navštěvuji MŠ a stále v ní téměř nemluví. Pouze odpoví, když se ho paní učitelka na něco zeptá a jinak žádnou komunikaci neiniciuje. Raději si hraje sám, než aby šel za dětmi. Hraje si pouze s tím, kdo za ním přijde, ale při hře s ním nemluví, nebo jen málo. Doma je úplně jiný, mluví dobře, pořád se na něco ptá. Vlastně je schopný normálně komunikovat pouze s nejbližšími členy rodiny, které často vidí. Nebaví se ani cizími dospělými, ani s dětmi, kromě dětí v rodině. Může se jednat o elektivní mutismus? Nebo autismus, i když se jinak chová úplně normálně? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den Iveto. Chování u Vašeho synka opravdu připomíná elektivní mutismus tím, že ve školce mluví minimálně, ale doma mluví normálně. Ale tyto příznaky se vyskytují i u autistů. Takto přes počítač to nelze ověřit. Je třeba, abyste se synkem šli k psychiatrovi pro děti a dorost, aby zhodnotil stav synka, případně se s Vámi domluvil na dalším léčení. Mohou se vyskytnout i další příznaky, které by svědčily pro autismus, jako chození po špičkách, nedívání se jiným do očí, velmi dobré schopnosti např v matice, v počtech, v jízdních řádech apod. Lidé s autismem mají často velmi dobrou paměť. Také se může jednat o vysoce funkční autismus (HFA), při kterém jsou příznaky menší než u autismu a tito lidé jsou schopni žít "normální" život. Zkuste se také podívat na stránky APLA, kde se rozlišením autismu zabývají. Držím Vám i Vašemu synovi palce, přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Co vás čeká při...
Ženská masturbace
Články: Ženská masturbace
Mnoho žen ještě stále žije...
Kouření jako spouštěč revmatoidní artritidy?
Články: Kouření jako spouštěč revmatoidní artritidy?
Revmatoidní artritida patří...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Výskyt rakoviny ledvin je u nás největší na světě. Proč?
Články: Výskyt rakoviny ledvin je u nás největší na světě. Proč?
Zjistěte, proč mají Češi...
Bércové vředy
Články: Bércové vředy
Žilní bércové vředy jsou...
Když řádí spála aneb Podle čeho ji lze rozpoznat
Články: Když řádí spála aneb Podle čeho ji lze rozpoznat
Spála je klasická dětská...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x