Elevace antitpo v těhotenství

Hezký den, jsem v 8.týdnu těhotenství, ve výsledcích krve mám hodnotu Anti TPO větší 1300, ostatní výsledky hormonů jsou v pořádku. Mám se obávat, může mít tato hodnota negativní vliv na miminko?Nebo to může být způsobeno těhotenstvím? Žádné léky neberu. Chodím jen pravidelně na ultrazvuk kvůli uzlíku v ŠŽ a tam je vše v pořádku(lehce se zmenšil). Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Zvýšený anti TPO ukazuje na autoimunitní zánět štítné žlázy. Přítomnost autoprotilátek v raném stádiu těhotenství je spojena s vysokým rizikem asymptomatické poporodní hypotyreózy, proto se v průběhu těhotenství vyšetřuje. Neléčené onemocnění štítné žlázy by Vám mohlo způsobit komplikace v podobě předčasného porodu, preeklampsii i potratu. Někdy se doporučuje zahájit léčbu, i když je hormonů štítné žlázy dostatek, jako prevence možných komplikací. Měla byste být vyšetřena u endokrinologa, kde byste se měli domluvit na další léčbě a postupu. Někdy stačí jen pravidelné kontroly.
S pozdravem JD

MUDr. Jan Diviš
MUDr. Jan Diviš

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Centrum zdravotních služeb, Přáslavice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: