Elicea a její vysazení

Dobrý den chtěla bych se zeptat,rok a půl užívám eliceu 1-0-0 10 mg ,trpěla jsem panickými poruchami typu že jsem začala mít strach z toho že umřu ,ndokázalajsem být sama doma po večerech a nemohla jsem spát ,začalo se to odrážet na měm zdrafví mě tělo si se mnou pěkně pohrálo ,no nicméně léky mi předepisuje neurolog před nedávnem jsem zjistila těhotenství a obrátila se na sveho neurologa s touto informací on mi řekl že dál eliceu užívat už nebudu at to přestanu hned brát a už mi další nepředepsal.Dítě jsem si před 14 dny nechala vzít z osobních důvodů a Eliceu neberu ,ovšem začali se mi jsem tam zase dít věci ,neusálé bolesti hlavy,zad silné tlaky do hlavy do spánků ,občas mi brní ruce i tělo a přeskakování srdíčka ...tyto stavy jsem mívala před braním elicei,mám strach že si to vše začnu zase moc připouštět a začnu opět trpět nějakýma panikama nedejbože ,byl postup neurologa správný ,není to moc náhlé vysadit tyto léky ze dne na den i když nejsem ve skvělé psychické kondici ,moc Vám děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Elicea patří mezi tzv.SSRI antidepresiva, které se používá k léčbě deprese a úzkostných poruch. Běžnou praxí je, že pokud je to možné, tak se při ukončování léčby antidepresiva vysazují postupně, tedy postupně dochází ke snižování dávky. Neurolog vám však doporučil vysadit lék okamžitě a to pravěpodobně ze strachu, že by mohlo díky jeho užívání dojít k poškození plodu. Doporučila bych vám tedy vyhledat nějakého psychiatra, aby vám poradil jak nyní dále ve vašem případě postupovat, aby nedošlo k návratu vašich obtíží. Zvážila bych též návštěvu psychoterapeuta s jehož pomocí lze případné vaše obtíže zvládnout. Držím palce.

PhDr. Jana Müllerová
PhDr. Jana Müllerová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologická pomoc Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: