Emetofobie a záklapka žaludku

Prosím o radu. Netuším, do které kategorie můj dotaz nejlépe umístit, proto volím tuto. Již cca 9 let se potýkám s emetofobií. Omezilo to můj život natolik, že jsem se přestal aktivně věnovat svým koníčkům, nejradši jsem zůstával doma a postupem času došlo na deprese takového rázu, až se v myšlenkách objevil předčasný odchod ze světa. Prošel jsem vyšetřením žaludku s pozitivním nálezem na helikobaktera (za nesprávně napsané se omlouvám), bylo přeléčeno silnými antibiotiky a následný test již byl v pořádku. Vyhledal jsem kvůli depresím odbornou pomoc, užívám sertralin, deprese jsou pryč a ačkoliv se snažím pomalu vracet do běžného života, fobie je silnější. Rád bych cestoval, ale fobie je silnější, rád bych se vrátil na jeviště, ale fobie je silnější. Občas mívám pálení žáhy, podle mne to bude z nervů, než z fyziologického hlediska, ale... Dozvěděl jsem se o chirurgickém zákroku, kdy se do žaludku umístí "záklopka", takže člověk již nemůže zvracet, což by můj problém vyřešilo. Vím je to radikální zásah do těla, ale 10 let ztraceného života je silný argument. Je tato operace nebezpečná? Finančně nákladná? Hradila by ji v takovém případě pojišťovna? Přiznám se, že jsem již opravdu zoufalý. Navíc jsem homosexuál a najít partnera s těmito problémy je, řekl bych, silně nereálné. Moc děkuji za radu, odpověď, nápad...

Odpověď odborníka:

Pane Ondřeji! Domnívám se, že byste měl stav probrat především s Vaším ošetřujícím psychiatrem - udáváte, že deprese se sice při léčbě zmírnila, ale stále jste omezován příznaky fobie - na místě je tedy podle mého názoru spíše úprava léčby zaměřené na psychický problém (otázka vhodné dávky sertralinu event. úpravy psychofarmaka, vhodnosti některé metody psychoterapie aj.), než uvažování o chirurgickém zákroku. Operace, o které píšete, se týká zřejmě tzv. gastroesofageálního refluxu (koriguje nedostatečnou "svěrací funkci" koncové části jícnu) - ta ovšem nemá za cíl zabránit zvracení a nijak neovlivňuje samotný proces dávícího reflexu, tedy lze bohužel pochybovat, že by na Vaše subjektivní potíže měla nějaký vliv (kromě pálení žáhy...). Omlouvám se tedy, ale doporučuji situaci opět probrat s Vaším ošetřujícím lékařem, který zná potřebné ostatní informace o Vašem zdravotním stavu a poradí Vám lépe.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x