Endokrinologicke vysetrenie

Pan primar, velmi Vas chcem poprosit o vylozenie mojej diagnozy nakolko som sa stratila ked mi ju lekarka povedala :-) Zacnem nejako od podlahy. Urobila mi internistka krvne testy a TSH som mala 9.896 a ATPO 188,5 Endokrinologicke vysetrenie: Anam.Odoslana na vysetrenie pre subklin hypetyreozu, pri AIT v minulosti u nas vysetrena hypokalemia, hyperreninovy typeraldosteronizmus. Chodi k nefrologovi, pre cysty a a obliciek bola na CT-vysledok nema Mala bolesti bolesti chrbtice preto vysetrovana. LA Prolia, Kaldyum, vit D Pred 20 rokmi operovana pre cystu na krku TSH 9.8 FT4 18.9 Ca 2.26 P 0.93 Na 142 K 3.18 Objektivne TK:-118/80 mmHg Pulz 106/min Hmotnost 67 kg, Vyska: 164 cm BMI: 24.91 kg/m2 Psychomotorika primerana, koza vlacna , oci bez exophtalmu, vyziva primerana, kardialne kompenzovana, stitna zlaza nehmatna. Bez opuchov . Eutyreozna. USG stitnej zlazy- PL 4,6 ml, LL 5,2 ml, hypoechogenna,nehomog struktura, bez uzlov, za dolnym polom LL sa zobrazuje hypoechogenne lozisko 8 x 4 mm-dig. dg. pristitne telieskoevent cysta Z:subklinikca hypotyreoza , autoim tyreoiditida Hypereninovy hyperaldosternizmus susp Barterov sy, hypokalemia. susp adenom PT vlavo dole, bez hyperkalcemie odp. v liecbe euthyrox 50 ug 1 rano nalacno Este spomeniem, ze na nefrologii mi napisali, ze musim uzivat kaldyum, nakolko moje telo neudrzi draslik, takze uzivam kaldyum 3x denne Takze toto je v sprave od endokrinologicky a ja by som Vas chcela poprosit prelozit mi to do ludskrj reci :-o Dakujem velmi pekne za odpoved Zuzana

Odpověď odborníka:

Autoimunitní tyreoiditida - něco jako alergie na vlastní štítnou žlázu, je to tedy nemoc způsobená špatně fungujícím imunitním systémem. Nelze jí vyléčit, jen substituovat nedostatek hormonů štítné žlázy, který vzníká. Ten je u Vás již vyvinutý, proto máte užívat Euthyrox.
Nález na ultrazvuku odpovídá této diagnóze. Navíc se zobrazilo ložiko, které by mohlo být jen cystičkou, nebo taky zvětšeným příštítným tělískem (PT). Tyto žlázy jsou uložené za štítnou žlázou a normálně je na sonu není vidět. Pokud je vidět je, máme podezření na jejich zvětšení, např. na vznik adenomu. To je ale většinou doprovázeno zvýšením hladiny vápníku, jelikož tyto žlázy regulují jeho hladiny v krvi.
Hyperreninový hyperaldosteronizmus, Bartterův syndrom - jedna forma vysokého tlaku krvi, resp. nemoci ledvin, která by mohla být odpovědná za vysoký tlak a nízké hladiny draslíku.

Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: