Endokrinologie-autonomní adenom

Paní doktorko,posílám přepis nálezu z endokrinologie a moc Vás prosím o Váš názor na navrženou léčbu a také sdělení je-li jiná možnost léčby a jaká.A také jak je léčba tohoto nálezu akutní.Děkuji. Nález:TSH 0,17mU/1, fT4 8,9pmo1/1.Scintigrafie štítné žlázy:autonomní adenom v levém laloku štítné žlázy.Závěr:subklinická toxikosa při autonomním adenomu v levém laloku št.žlázy,osteopenie.Doporučení:terapie radiojodem na ONM. Je mi 66 roků,váha 53 kg,výška 167 cm. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tato léčba je na tuto diagnózu poměrně běžná, zejména u pacientů nad 65 let, u kterých se chceme vyhnout operaci (to je totiž jediná další alternativa léčby).
Co se týče akutnosti léčby - úplně akutní to není, ale moc bych to neodkládala. Na nadměrné množství hormonů štítné žlázy jsou citlivé ne jenom kosti (kde už máte úbytek kostní hmoty - osteopenii, tj náběh na osteoporosu), ale nebezpečné je hlavně riziko srdečních arytmií. Při nálezu adenomu štítné žlázy nedojde k samovolnému vyléčení, dá se očekávat spíše progrese stavu, nežli zlepšení.
Samozřejmě, je možné oddálit terapii radiojodem/operaci léky tlmícími nadprodukci hormonů štítné žlázy, jejich účinnost je ale v tomto případě nejistá, navíc mají také svoje nežádoucí účinky.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: