Endometrióza

Dobrý den, zhruba 15 let mám potíže s endometriózou. Podstoupila jsem několikrát laparoskopii pro endometrickou cystu na ovariu, o jeden vaječník jsem přišla úplně, mám neprůchodné vejcovody. Gynekolog mi doporučil trvalé užívání HA k eliminaci potíží. Bohužel mi HA nedělá dobře (zesílení migrén, bolesti prsou, občasné nevolnosti). Vyzkoušela jsem více druhů. Chci se zeptat, zda by řešením mohla být hysterektomie, místo toho, abych dalších 10-15 let užívala HA, navíc když jsem neplodná, což mi připadá naprosto nelogické. Můj gynekolog o tom nechce vůbec slyšet.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Hysterektomie by mohla být volbou, ale její odstranění může eliminovat jen část bolestí a potíží s endometriozou spojených, neboť se odstraní jen ložiska v a na děloze. Pokud zůstane zbylý vaječník a bude produkovat hormony v nezměněném rytmu, pak to bude dále ovlivňovat ložiska na pobřišnici i jinde. Volbou může být Visanne, ale s tím je zkušenost jen na 6měsíců, nebo zablokovat či odstranit zbylý vaječník, tím se ale vyvolají příznaky jako v přechodu, čili z bláta do louže.Na druhou stranu mám několik pacientek, kterým se po hysterektomii výrazně ulevilo, i když tam ještě drobné pocity přetrvávaly.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x