Endometrioza

Dobrý den. Byla mi diagnostikována endometrioza. Je mi 19let, pan doktor mi doporučuje,abych otěhotněla,nebo abych zkusila hormonální léčbu. Asi bude nejlepši ta hormonální léčba,vzhledem k mému věku,že? Přibirá se po ni hodně? Děkuji za odpověď. Michaela

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozhodnutí, kdy otěhotnět je samozřejmě na Vás, biologicky by na to Vaše tělo již mělo být plně připravené. Hormonální léčba by měla pomoct zabránit šíření ložisek endometriózy, nicméně, nelze si od ní slibovat vyléčení stavu. Tudíž, těhotenství se doporučuje moc neodkládat, jelikož i přes veškerou léčbu se může stát, že nemoc zprogreduje a dojde k poruše plodnosti. Co se týče Vaší reakce na hormonální léčbu, ta se těžko odhaduje - ne u každé ženy dochází k nežádoucím reakcím. Na druhou stranu, na trhu je dost preparátů na to, aby jste i v případě potíží mohla zkoušet různé léky, dokud nenajdete Vám vyhovující. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: