Endometrioza

Dobrý den, v září mi byla lékařem diagnostikována endometrioza. Lékař provedl vyšetření v ordinaci ultrazvukem, řekl, že ji nemůže stoprocentně potvrdit, ale že to s téměř jistotou bude ono. Následně mi předepsal Norethisteron, 2x denně 1 tabletu po dobu 3 měsíců, že se "potom uvidí". Po 3 měsících mi bez prohlídky napsal další předpis na další 3 měsíce, že je lepší to brát, abych nemusela na operaci. Bez kontroly, jaký je současný stav. Na internetových stránkách zabývajících se endometriozou jsem našla informaci o tom, že hormonální léčba je sice úspěšná, ale vysoké procento žen má nemoc do roka zpět, o což opravdu nemám zájem. Je mi 23 let, jsem bezdětná a děti rozhodně plánuji. Současným největším problémem pro mě je, že byť jím zdravou stravu a pravidelně sportuji, přibrala jsem za poslední 3 měsíce léčby 7kg. Zajímá mě, jestli je možná souvislost s léčbou takto silnými hormony, jestli je tato léčba vhodná a jestli se dá nemoc vyléčit. Nechci brát celý život hormony a být jako vorvaň.. Děkuji za odpověď, Tereza.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Endometriozu je většinou obtížné zcela vyléčit. Často je to onemocnění na celý život. Proto je důležité si udělat plán. Pokud jste bezdětná, je vhodné si říci, kdy asi byste chtěla být těhotná, kolikrát.... a podle toho stanovit léčebný plán. Rozhodně se vše nedá vypsat takto na chatu, chce si o všem podrobně popovídat. Taktika léčby se pak stanovuje podle tohoto rozhovoru - možností je více. Velmi důležité je též se svěřit do rukou lékařů - gynekologů, kteří s léčbou endometriozy mají zkušenosti. A to nejenom s léčbou konzervativní ( léky) , ale i operativní. Je potřeba se vyvarovat zbytečným a nic neřešícím operacím. Co se Norethisteronu týče - rozhodně existují modernější způsoby léčby. V Olomouci se touto problematikou zabýváme máme centrum pro léčbu endometriozy. Pokud budete mít zájem, po předchozím objednání mě můžete navštívit a vše probrat a naplánovat. www.neumed.cz

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: