Enterokok

S enterokokem v močových cestách se léčím už od dubna. Byla tam ještě Gardnerella, ta už je zlikvidovaná. Měl jsem troje atb - Doxybene, Augmentin, Ciplox. Všechno mi na základě vyšetření u soukromé laboratoře Elisabeth Pharmacon a na základě jejich doporučení dávala obvodní lékařka. Na urologa jsem neměl štěstí. Tvrdil že urologie je operační obor a že bakteriemi se nezabývá, posílal mě s tím na venerologii. Na tu jsem nakonec po neúspěšné léčbě šel, jenže tam mi dělali jen testy na syfilis a HIV, ze stěru potvrdili enterokoka a poslali mě na urologii. Teď chodím k jinému urologovi na základě jejich doporučení. Beru dlouhodobě Nitrofurantoin. V době kdy se mnou na venerologii nic nedělali, trochu jsem studoval na internetu. Dočetl jsem se že atb nejsou všechno, že bych měl mít dostatek pohybu a také chodit do sauny. Při předchozí léčbě jsem se šetřil, seděl převážně u počítače a asi to byla chyba. Jenže to mi před tím nikdo neřekl. Dodržoval jsem to a potíže ustupovaly. Od atb jsem očekával, že se doléčím úplně, abych nenakazil partnerku. Když už jsem potíže neměl a předpokládal jsem že je po všem, po sexu s manželkou se znovu objevily. Protože její gynekolog jí tvrdí že je zdravá a je zbytečné dělat stěry, nechala si udělat PCR detekci zase v tom Brně. Má mycoplasma hominis. Na stěry bude muset gynekologa přesvědčit, má občas potíže s kvasinkami. Mě dělal urolog stěry - všechno údajně negativní, jenže nevím, jestli se té kultivaci v době braní atb dá věřit. Otázka je, co dál. Dokáže nitrofurantoin zlikvidovat také mycoplasma hominis? K antibiotikům beru Uruval a vypadá to že potíže ustupují, jenže pomalu. Proč se v době léčby zakazuje sex? Přece jednou k tomu stejně dojde a nakazit se znovu mohu stejně teď, jako někdy později. Teď bych snad měl být těmi atb před bakteriemi chráněný - i když asi moc nejsem.

Odpověď odborníka:

Nitrofurantoin není na mycoplasmata to pravé. Ve Vašem věku mohou potíže souviset i se zvětšenou prostatou nebo jinými změnami u mužů ve vyšším věku. Léčba pohlavně přenosných infekcí je vhodná u obou partnerů a pohlavní styk by měl být vyloučen do doby negativních kontrolních výsledků u obou.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léky na zácpu a průjem mívají vedlejší účinky. Vybírejte opatrně!
Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Články: Opary rtů: výhradně lidská záležitost
Přestože by se někomu mohlo...
Otřes mozku
Články: Otřes mozku
Otřes mozku je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Články: Ochromené srdce aneb Co nám dláždí cestu k infarktu
Infarkt je pro mnoho lidí...
Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Články: Hemoroidy: choulostivý problém lze řešit přírodní cestou
Trpíte hemoroidy? Ještě než...
Infekční komplikace atopického ekzému
Články: Infekční komplikace atopického ekzému
Ekzém není jen nepříjemný...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: