Entezopatie

Dobrý den pane doktore, Už asi 2 měsíce mívám silné bodávé bolesti v kotníku, nebylo to pravidelně tak jsem to neřešila. Ale od minulého týdně, když jsem šla po pláži na pokoj, přišla dost silná bolest a cestou na pokoj mi to napuchlo a zmodralo, sice to odpuchlo, ale bolest přetrvávala. Od včerejška, po tréninku, to začalo dost bolet, a taky to dost opuchlo, a hlavně zánart se mi zdá dost vystouplý a na pohmat je vše bolavé, šla jsem dnes k doktorovi ten mě poslal na rentgen, ale byl v pořádku pak mě poslal na sono, protože na holení kosti dole se mi udělal nějaký útvar asi 2 cm, ultrazvuk byl také v pořádku. Po té mi nic neřekl, ani nic nenapsal jen, že je to entezopatie nic že to mám vázat, ledovat, klid jen mě poslal na rehabilitace a po nich na kontrolu. Ale já mám letní tréninky, a v sobotu soustředění tak je to v pořádku? Dost to bolí i v klidu, a jak by měla probíhat léčba? A za jak dlouho by to mělo být v pořádku? Děkuji

Odpověď odborníka:

U mladých lidí se objevují po přetěžování kloubů změny v oblasti kloubní chrupavky, chondropatie. Chrupavka je ještě nezralá, jsou změny v látkové výměně tkáně, může se objevit prosáknutí, ale i malá trhlinka v kloubní chrupavce a dokonce i volné tělísko z chrupavky . Bude třeba pečlivé doléčení dle doporučení chrirurga a pokud by se stav neupravoval nutně provedení magnetické rezonance, vyšetření měkkých tkání hlezenného kloubu. Každopádně nyní omezit zatížení kloubu a končetiny. Pokud by se jednalo opravdu o změny v chrupavce jak jsem popsal léčba bývá delší dobu a vyžaduje trpělivost a hlavně šetření kloubu. Jinak sdělí podrobněji dle stavu váš ortoped.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: