Entizol

Dobrý den, cca před 3 týdny se mi udělala červená svědíci vyrážka okolo oka. Jelikož nezmizela (předpokládla jsem že se jedná o reakci na změnu kosmetiky - mám citlivou pleť), zašla jsem ke kožní. Prý mám alergii na fluor. Dostala jsem nějakou silnou mastičku a ENTIZOL. Ptala jsem se na to v lékárně, Entizol údajně není uplně běžný mediakment na vyrážku. Spíše se používá léčbě pohlavních chorob, mykozách atd. Je to tedy v pořádku, podle Vašeho názoru? Vím, že se nesmí alkohol, kvůli nežádoucím účinkům. Nicméně z reakcí na netu vyplývá, že bývá některým špatně i bez alkoholu. Je možné tyto tablety nahradit jinými - v případě opravdu vážně špatných stavů? Děkuji za odpověď!

Odpověď odborníka:

Ve vašem případě asi jde o tzv. periorbitální dermatitidu. Vliv fluoru se předpokládal v minulosti, dnes už se názor změnil a jde o vystupňovanou reakci ciltivé pokožky na dlouhodobou a pravidelnou hydrataci (denní používání krémů, nadměrná péče o kůži). V léčbě je nejdůležitější zcela vynechat krémy na obličej. K čištění používejte jen šetrnou ple´tovou vodu . Při mírných projevech se používají krémy s obsahem metronidazolu (Rozex), velmi dobrý efekt je po Elidelu ( ale nehradí ho pojišťovna). Celková léčba Entizolem je indikována jen ve zvlášť úporných případech. Absolutní zákaz používání kortikoidů na postiženou oblast.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: