Epidurální a subdurální hematom

Prosím paní doktorko, před 20 dní tatínek praštíl na židli hlávou. Právě před 4 dny měl chirurgícký zákrok. Všechno proběhlo v porádku a podle lékarů je dostatéčně ůspěšně. Ale táta má pořád bolesti v hlávě, bere nejaké léky a usnul. Je vůbec v pořadku? Děkuji za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, ve vašem dotazu chybí podstatné údaje. Chirurgický zákrok se týkal úrazu hlavy nebo něčeho úplně jiného. Vzhledem k vašemu nadpisu budu předpokládat, že zákrok se týkal úrazu hlavy, při němž došlo ke krvácení a bylo nutné toto krvácení odsát. Odsátí krvácení bývá většinou jednorázové. Po totmo léčebném zákroku se pacient postupně zlepšuje. Občas se v místě poranění může krev znovu doplnit a odsátí je nutné poté opakovat. Bolesti hlavy mohou po odsátí krvácení ještě delší dobu přetrvávat, pokud se zhoršují mohou být známkou opětovného zakrvácení. Opakování krvácení bývá častěji u lidí s vyšším tlakem, u starých lidí, také v případech kdy užívali léky na ředění krve apod. Váš otec může užívat silné léky od bolesti, které mohou i tlumit nebo má i léky na snížení otoku mozku po úrazu. Předpokládám, že je váš otec stále v nemocnici. V tom případě se při podezření na zhoršení jeho stavu obraťte ihned na ošetřujícího nebo sloužícího lékaře daného oddělení, pravděpodobně neurochirurgie. Pokud by váš otec byl již doma, usnul přes den ajeho usnutí vám připadá hluboké zkuste jej probudit. Je-li možné otce úplně probudit oslovením nebo zatřesením a vydrží být vzhůru, bude pravděpodobně v pořádku. Pokud se probouzí hůře a rychle opět usínat nebo jej nelze probudit ani bolestivým podnětem, pak se s největší pravděpodobností jedná o různě hluboké bezvědomí a je nutné volat okamžitě rychlou záchrannou službu, aby otce odvezla do nemocnice. V Česku je číslo RZP 155, u vás nevím. Pokud je můj předpoklad ohledně chirurgického zákroku mylný, napište prosím podrobnější dotaz. Přeji pěkný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: