Epilepsie

Dobrý den, chtěl by jsem položit dotaz ohledně epileptického záchvatu, který se mi stal tento týden. Je mi 30 let, kuřák ale abstinent, mám časté bolesti kotníku z důvodu zlomeniny hlezna - odumírání hlezna, pracuji jako konstruktér - ne na směny, spánek mám pravidelný a bujarým večírkům se vyhýbám. Jednalo se o můj první záchvat i když má sestra již měla tři (16let, 18 let, 20 let). Záchvat se mi stal v lese při hledání hub, osobně si myslím, že jej vyvolali podněty jako světlo X stín, horko, bolest nohy. Dle svědka se jednalo o 10 minutový záchvat (křeče celého těla + pokousaný jazyk + pěna u úst + do 1 hodiny po záchvatu jsem nevěděl čas, datum, rok, kde pracuji a další osobní informace). Pamatuji si, že když jsem zrakem přeskakoval z místa na místo, najednou jsem toto nemohl zastavit, vše mimo bodu kam jsem se díval bylo naprosto nerozpoznatelné a ono přeskakování očí jsem již nemohl zastavit. Pak jsem začal nesmyslně chodit tam a zpět a pak si pamatuji až záchranáře. Po příjezdu do nemocnice mě udělali CT a do 24 hodin jej doplnili 20 minutovým EEG s negativním výsledkem na epilepsii. Cca za měsíc mám ještě absolvovat rezonanci. Chtěl jsem se zeptat mohu snížit pravděpodobnost nošením kvalitních slunečních brýlí? Prosím, tedy o radu očního specialistu, jaký druh slunečních brýlí, by bylo vhodné použít polarizované X UV X samazabarvovací X případně chromatičnost skel nebo tento faktor nemá na epileptický záchvat vliv. Na internetu jsem nalezl informaci o brýlích DRIVEWEAR - jedná se o polarizační samozabarvovací brýle s UV. Má otázka je tedy jednoduchá: Má tato investice smysl?? Případně mám se více zaměřit na jiné podměty než ty zrakové. Velmi Vám děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z pohledu oftalmologa si naopak myslím, že dlouhodobé a nadměrné nošení slunečních brýlí by Vám mohlo spíše ublížit, protože by si sítnice postupně odvykla jasnému světlu a po sundání brýlí by jste výrazně trpěl na oslnění. Pokud by Vám neurolog něco takového doporučil, tak volte jen obyčejné sluneční brýle s UV filtrem. Drivewear ve Vašem případě považuji za zbytečnou investici. Polarizované bych nevolil právě kvůli rozdílnému vnímání každým okem. Doporučení dalších opatření je v kompetenci neurologa.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: