Epilepsie nebo preklamptický záchvat

Dobrý den , měla bych dotaz ohledně EEG vyšetření. Při porodu u mě vznikl záchvat. Během těhotenství jsem měla zvýšený TK kolem 145/90, 2 krát bílkovinu v moči na jeden křížek. Během porudu mi tlak vzrostl na 200/100, během kterého jsem měla křeče a nereagovala jsem. Následně po porodu jsem měla vyšetření očního pozadí, které dopadlo dobře, žádný nález tam nebyl, následné neurologické vyšetření, které také dopadlo dopbře, tam se paní doktorka též přiklání k eklampltickému záchvatu, protože po porodu mi vzrostla kyselina močová v krvi. EEG popis- vyšetření provedeno v zapojení L 1., L 2., T a zprůměrněném zapojení. Základní aktivitu grafu tvoří lehce labilní, nízká alfa s průměrnou frekvencí I0 c/s a amplitudou do 20 mikro V. Podobně je tomu i v CP i T zad. oblastech. Z pravé strany nekonstantní příměs plochých pom. vln. Opakovaně rozpad aktivity.V P., CT i CP oblastech drobná beta aktivita., vpravo opět nekonstantně theta a ojed. delta vlany. F beta aktivita. RZO posit., FS a HD graf nemění. Ve 12 min. je možno pozorovat opakovaně bifazické a synchronní a lehce zaostřené vlny oboustraně., synchronně, jdoucí přes střední čáru., celkem v grafu asi 2 krát., jinak svalové artefakty RESUMÉ: abnormní graf I- jednak kolísání vigility, jednak stran. diference s příměsí nevýrazných plochých pom.vln vpravo., asi 2 krát v grafu výboj synchron. bifaz. lehce zaostřených theta, které lze považovat za epileptiformní PS: v žádném případě nelze tento nález považovat za epilepsi jako nemoc, pokud měla nějaký záchvat, šlo jistě o záchvat příležitostný Takto posoudil nález primář neurologi.Pozn.Usínala jsem u vyšetřní, protože jsem byla pomlau celou noc vzhůru s miminkem a vyšetření jsem měla hned v 8. 30 ráno. Má obvodní lékařka mě opět posílá na neuroligii ke sledování. Mně se to ale nelíbí. Neurolog mě vyšetřil, vše bylo v pořádku a přiklání se k preklamptickému záchvatu. chci se zeptat na váš názor. Předem moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z výsledků vyšetření je patrné, že epilepsi by to být mohla. Pokud se u Vás ale záchvat vyskyt jen jedenkrát, navíc v době během nebo krátce po těhotenství, je více pravděpodobné, že se jedná pouze o preeklampsii. Přesto bych ale doporučil znovu prokonzultovat celou záležitost se svým lékařem. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: