Epilepsie u dítěte

Dobrý den. Mému vnukovi je 8 let. Nyní se u něj projevilo velice časté otáčení očí v sloup. Nemá žádné záchvaty, na CT nic nenašli. Dostal takové modré kapičky na epilepsii po kterých se vše srovnalo. Nikdo neví co mu vlastně je. Když kapky přestal brát tak se po 14 dnech vše opakovalo. Mám o něj veliký strach a chtěla bych vědět, jestli už je bude muset brát stále i bez konkrétní diagnozy. Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Jaroslavo. Potíže u Vašeho vnuka vyžadují komplexní vyšetření a zhodnocení dětským neurologem. Jen provedení CT mozku nestačí a toto je také u epilepsie většinou negativní, má odhalit jen možnou příčinu např v mozkovém nádoru ev jiném větším poškození mozku Většina epilepsií ale vzniká bez tohoto typu poškození. Důležité je EEG, ale i to může být u epilepsie normální, protože se provádí mezi záchvaty a ukazuje mezizáchvatové epileptické změny. Je potřeba je i opakovat. Negativní nález epilepsii nevylučuje. U dětí tohoto věku často vznikají časté a malé záchvaty s chvilkovým nevnímáním zahleděním ev stočením očí, bez pádu na zem, tzv. dříve označované petit mall záchvaty. Modré kapičky byl asi Rivotril kapky. Není to základní léky na dlouhodobé zvládání epilepsie a nestačí jistě vybrat 1,2 balení. Léčba antiepileptikem řízená neurologem musí trvat roky. Ten musí i zhodnotit zda se jedná o příčinu jinou než epilepsie- např tzv dystonie apod. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: