Epileptický záchvat grand mal

Dobrý den, v říjnu 2015 jsem prodělala epi záchvat s generalizovanými křečemi. Byla jsem na vyšetření CT, EEG. Neprováděli mi MR. Byl mi odňat ŘP na 6 měsíců, Nyní jsem byla znovu na EEG a ŘP mi vrátili, ale jak jsem pochopila, není to prý úplně dobré. Na můj dotaz proč mi neudělají MR mi bylo řečeno, že pro toto nejsou indicie. Mám docela obavu z dalšího záchvatu a chtěla bych mít jistotu, že nebudu v autě bourat. Před záchvatem nebyla žádná předzvěst či aura. Posílám vyšetření z nemocnice a poslední EEG. Měla jsem asi půl roku problémy se spánkem, kdy jsem nemohla usnout třeba až do půl druhé v noci. Jsem také astmaticka a beru Symbicort, Cezeru, Salbutamol, dříve Euphylin - ten si myslím způsoboval poruchy spánku. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Epileptický záchvat se může vrátit, proto se také podává léčba antiepileptiky, aby se tomu zábránilo, ev zmenšila pravděpodobnost. Neuvádíte, zda Vám léčba byla nasazena. Nelze zcela předpovědět, jaký bude další vývoj. Záleží na mnoha faktorech a spíše až průběh v prvních dvou letech ukáže na prognosu. Záleží na výsledku EEG, celkovém stavu. Režimová opatření- hlavně žádný alkohol, dostatek pravidelného nočního spánku jsou velmi důležité. Velmi nebezpečný je vznik záchvatu za volantem, jak sama uvádíte, není prakticky žádné varování a taková situace končí tragicky. Proto bych byl velmi opatrný a dobu půl roku osobně nepokládám za dostatečnou, jedná se o zjednodušený výklad současné vyhlášky. Také pokud se jedno jasně o epileptický záchvat / někdy mohou být nejasnosti/ a je i positivní nález na EEG, jistě bych spíše nasadil léčbu minimálně na 2-3 roky Při kompenzovaném stavu na léčbě lze potom i řízení po více jak roce povolit. Některé léky mohou u vnímavějšího jedince spánek rušit. Jedná se i o zmíněný Euphylin, který může vést i k větší dráždivosti nervových buněk. Je potřeba tedy při léčbě opatrnosti, nelze říci, že se nemůže vůbec podávat. Samotné vyšetření MR neprokáže nebo nevyloučí epilepsii, doplňuje jako citlivější vyšetření CT k odhalení ev změn- ložisek na mozku, které mohou být také zdrojem změn aktivity, které vedou k záchvatu. Podklad je ale většinou až na úrovni nervových buněk. MRi je potřeba někdy provést dříve při podezření na ložisko v neurologickém nálezu, na EEg nebo na CT. Jinak se doporučuje časem pokud se záchvaty vyskytují je doplnit u každého epileptika na začátku onemocnění. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: