Erytema nodosum

dobry den,prosim o radu.pred 3tydny jssm na dovolene v Bulharsku dostala vysoke horecky,3-4dny bez jinych priznaku,pote jsem zacla pokaslavat a bolelo me v krku(nosohltan)(v te dobe pritel jiz 3.tyden pokaslaval,bez teplot,prikladala jsem to nakaze od nej).po 6dnech prijezd do cr,na pohotovosti po poslechu stanoven me i priteli zanet prudusek,bez kontroly crp a dalsich vyšetření,lecba klacid 500 na tyden,dobrano 11.7.,.jiz pred nasazenim antibiotik jsem mela stipanec na holeni,vetsi,prikladala jsem to alergicke reakci na nejspis komari kousnuti.horecky po 3dnech ustoupili,kasel zacal byt lehce produktivni,uzivala js soucasne mucosolvan,par dni me pobolivalo oko,lehke bolestive zdureni v koutku,spontánne odeznelo.boule na noze se zvetsovala,bolestiva,na kontrole u OL 11.7. podezreni na erythema nodosum.12.7.boule bolestivejsi,protoze byla vetsi,nez je pro en typicke,dle lekarky,byla jsem odeslana na kozni,v ordinaci crp 8.vecer jsem mazala bouli ichtoxylem,rano vyrazne mensi,mene teple.dnes 13.7.dle pohmatu kozni lekarka stanovila eryterma nodosum,nasadila beloderm a diclofenac s tim,ze po pricine nepatra-nemam vysetreni krve ani dalsi kroky k hledani priciny,prestoze kasel a zvysena teplota přetrvává.pokud do tydne boule nezmizi,nasadi celkove kortikoidy a to i presto,ze se snazime o dite(akt.tehotna nejsem).je normalni,ze se pricina neresi,nebo mam zadat alespon rentgen plic a krevni obraz?nerada bych,aby se nemoc vratila v těhotenství a i léčba kortikoidy mi prijde drasticka,zvolena jako 1.moznost,zvlášť kdyz se ve 30letech snazim o dite.v rodine mame lymfomy a leukemie(mama,deda,stryc,sestrenice).muze byt kasel a dusnost projevem sarkodiozy?za 14dni jsem shodila z 48 na 45 kg(v horeckach jsem jedla mene).mohu lecbu kortikoidy odmítnout?dekuji za odpoved.posilam foto 10. a 12.7.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, projevy erythema nodosum mohou být u různých zánětů, může to být zánět v horních cestách dýchacích, nejčastěji u angíny, ale i jiných infekcí či zánětlivých projevů. Nejtypyčtější je pro angínu a sarkoidózu. I vzhledem k vaší rodinné anamnéze by bylo vhodné zvážit trochu podrobnější vyšetření včetně rtg S+p. Stran kortikoidů ve Vašem případě bych ji neoznačila za první možnost. První možností byla ATB léčba, která by v případě EN vyprovokovaného bakteriálním zánětem měla zabrat. Volbou by snad stran ATB léčby byla ještě změna ATB. Jinak další možností pokud se nenajde jiná příčina je opravdu celková kortikoidní léčba. Nevylučuje to ani plánované těhotenství.

MUDr. Radka Zimolová
MUDr. Radka Zimolová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Kožní-lymfologická ambulance a kosmetika, Nemocnice Atlas Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: