Erytematodes?

Dobrý den, delší dobu řeším drobné zdravotní obtíže. Problémy s polykáním, po porodu vnitřní křečové žíly, nyní křečové žíly na nohách, otoky lýtek, občasné průjmy (cca 2x měsíčně). Před čtyřmi lety, myslela jsem, že v důsledku stresu a vyčerpání po 18ti měsíčním kojení, došlo u mne k vypadání vlasů tzv. alopecie areata. Po léčbě Triamcinolonem a Bellosalicem se pokožka zklidnila, na některých místech částečně zarostla. Během těchto čtyř let se cyklicky mění stav mé kůže na hlavě... někdy reaguje zčervenáním a svěděním, pak se zase zklidní. Byla jsem dvakrát těhotná, dvakrát podstoupila sekci, mám celkem tři děti během pěti let. Nyní čtyři měsíce kojím, a pokožka hlavy je opět katastrofální... svědí, odlupuje se kůže, vlasy mi padají teď celkově... Byla jsem na konzultaci s mateřskými znaménky, a lékař mi prohlédl i tento projev na hlavě... poslal mne na vyšetření autoimunitních chorob a vyslovil podezření na lupus erytematodes... Je možné, že bych nějakou takto závažnou nemocí trpěla čtyři roky bez jiných příznaků? V těhotenství bylo vše v pořádku, necítím se nijak výrazně unavená, v krvi před poslední operací byl pouze zvýšený cholesterol... napadla mne třeba štítná žláza... nevím, tápu a jsem velmi vystrašena... Děkuji. A přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nebudte vystrašená, všechno se postupně zjistí a vyšetří. Štítnou žlázu byste měla mít vyšetřenu určitě (cholesterol je zvýšen bud samostaně, ale doprovází též poruchu štítnice a to zejm. snížení její funkce), ale systémový lupus má také kožní formu, která se s vypadáváním vlasů přímo pojí a lupus by to též být mohl. Pro vaše uklidnění, kožní forma lupusu není totéž co systémová forma (zde jsou postiženy orgány, zejm. nejčastěji ledviny ) a velmi zřídka kožní forma v systémovou přechází. Trpět touto nemocí můžete již řadu let, a pokud nikdo na ni nepomyslel, nebyla diagnostikovaná. Ale nepředbíhejme -nejdůležitější je rozbor vzorku kůže, aby se spolehlivě určil lupus. Předpokládám, že vám jej brali (jmenuje se to kožní biopsie), pokud ne, raději o to požádejte, at máte jistotu. Vyčerpání organismu hodně přispívá k vzplanutí autoimunitních nemocí, kam lupus také patří. Počkejte tedy teď na všechny výsledky, ev. požádejte o vyš. štítné žlázy - nechte se zaléčit a určitě se vše v dobré obrátí. Doporučuji vám spec. stránky s problematikou SLE, www.lupusinky.estranky.cz (je tam věnováno poměrně dost i kožní formě). A at to lupus není....brzské uzdravení a hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: