Erythema migrans?

Ráda bych Vás požádala o odbornou radu. 3.8. mě kouslo klíště, odstraněno bez jakýchkoliv zbytků - už bylo trochu nasálé, možná jsem ho objevila až druhý den. Po odstranění klíštěte bylo místo lehce začervenalé - během několika dnů úplně čisté, bez nějaké známky vpichu, zarudnutí apod.. Po 21 dnech (včera 29.8.) jsem objevila v místě vpichu bulku v průměru pouze kolem 7-9mm a uvědomila si i zduřelé uzliny v krku s bolestí při polkuntí (asi od rána nebo 28.8.). Bulka je lehce začervenalá, spíše oválná, nebolestivá (vypadá jako štípanec od komára). Ještě ten den jsme šli na pohotovost, kde paní doktorka pohledem řekla, že erythema migrans má vypadat jinak - plochá, větší, s vybledlým středem) a že tohle patrně bude zánět z mikroskopické částečky, která po klíštěti v rance zbyla. Stále ale nejsem klidná, protože jsem slyšela i o lidech, kteří toto stádium neprodělali vůbec - resp. jej nezaznamenali. Od dnešního dne pozoruji velmi velmi slabé začervenání kolem - okrouhlé 4,5cm v průměru (nevím ovšem, jestli už to trochu není ovlivněno tím, že to tam "chci" vidět, snad mi rozumíte - psychické dokreslování tvaru nepatrných žilek do "správného" tvaru). Tak mě napadá, zda můj případ nemůže být prostě jen velmi slabá reakce na Borelii (pokud vůbec něco takového existuje) a zda mám čekat, co se se skvrnou bude dít dál, zkusit jít k jinému lékaři nebo jak dále jednat - či jaká jsou případná rizika čekání. Vím, že na krevní testy je brzy a ani ty nedokážou bezpečně vyloučit nákazu. Co byste v mém případě doporučovala za postup? A ještě poslední poznámka, lékařka na ambulanci mě nakonec vůbec neevidovala, že jsem tam byla, aby nemusela vypisovat zprávu a já platit poplatek - nejdříve jsem byla ráda, pak mi ale došlo, že nemít žádný záznam o vyšetření v případě, že by to nakonec borelioza byla a mohla způsobit třeba i komplikace, nemusí být dobré. Děkuji za Vaši reakci a vůbec za to, že se věnujete poradně. :-) Pěkný den, Kamila

Odpověď odborníka:

Kamilo, pokud je začervenání skutečně velké kolem 4,5 cm, jak popisujete, doporučuji navštívit praktického lékaře, aby posoudil, zda se jedná o erytema migrans či jen nespecifickou kožní reakci na přisátí klíštěte. Bez možnosti vašeho vyšetření mohu jen těžko soudit, o jaký typ reakce jde. Při diagnostických rozpacích vám již lékař může provést vyšetření protilátek proti borelióze. Pokud by se jednalo o boreliózu, zaléčení antibiotiky i s určitým odstupem by vám spolehlivě pomohlo.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x