Erythema nodosum

Dobrý den, před 5 lety jsem měla boule na nohou(Erythema nodosum). Začalo to mírně a myslela jsem, že to je modřina..Asi po 2 měsících se to ale rozjelo tak, že mě paní doktorka poslala na kožní oddělení do nemocnice, kde jsem byla 10 dnů na píchaným penicilinu. Poté se to ztratilo a už se to neobjevilo. Jenže letos kolem září se mi to začalo opět vracet. Navštívila jsem jinou lékařku, která mi udělala rozbory a rentgen, ale ve výsledcích nic nebylo. Ona mi doporučila tak na týden užívat Ibalgin 2x denně. Po kontrole řekla ať to vysadím a kdyby něco ať znovu přijdu..Chtěla bych se zeptat, z čeho se tohle stává, protože tomu nějak pořád nerozumím a taky bych se chtěla zeptat, zda na to není něco jiného, co by to zahnalo krom toho penicilinu. Záčíná mě to dost obtěžovat a občas i dost bolet. Děkuji Vám za odpověď. Denisa

Odpověď odborníka:

Erythema nodosum může vznikat v souvislosti s onemocněním zvaném sarkoidosa ( proto ty rentgeny), někdy souvisí s přetrvávající infekcí v těle ( streptokoky, zuby, mandle, gynekolog.....). V léčbě je důležitý klidový režim, teplo, celkově nesteroidní antiflogistika ( Brufen) či silnější protizánětlivé léky ( příp. odstranit infekční příčinu).

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: